Pla mig curt de Santos Cerdán amb la boca lleugerament oberta i un pla mitjà curt de Míriam Nogueras fent una ganyota amb la boca i mirant a terra. De fons, una imatge de l'hemicicle del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

El PSOE comença a recular

Els jutges en peu de guerra per l'acord d'investidura amb Junts


El PSOE i Junts per Catalunya van signar ahir un acord en què s'emplacen a continuar negociant sobre les seves discrepàncies. Més enllà de l´amnistia, el document és un exercici d´imprescisió que deixa moltes portes obertes. Només unes hores després de l'anunci, el PSOE ja ha reculat en un dels punts.

L'acord d'investidura ha soliviantat les associacions de jutges espanyoles per la inclusió a l'amnistia dels casos de lawfare. Per als experts, es tracta d'una clara ingerència política al poder judicial. Els socialistes han reaccionat assegurant que no s'immiscuiran en les decisions judicials.

Aquesta primera fricció demostra la fragilitat de l'acord i la seva incapacitat per garantir l'estabilitat de la legislatura. El text posa negre sobre blanc la llunyania i la desconfiança entre els dos socis de govern. D'aquí ve la indefinició dels compromisos, que permet als partits recular i maniobrar al seu gust.

Vulnera la separació de poders

Però la recollida de cable del PSOE no és fútil. La inclusió dels casos de lawfare ha estat la gran obsessió de Junts i un dels motius pels quals va endarrerir la signatura de l'acord. Posar en qüestió aquest punt de l'amnistia reforça la desconfiança de Junts envers el PSOE i el compliment dels acords.

Pla mig curt de Santos Cerdán atenent la premsa amb diversos micròfons davant

Els casos de lawfare són processos judicials que els independentistes consideren com a muntatges per a una persecució política. Això inclou per exemple el cas Volhov sobre el finançament rus del procés, o la condemna de Laura Borràs per corrupció. En virtut de l'acord PSOE-Junts, els afectats podran acollir-se a l'amnistia prèvia validació de les comissions de recerca al Congrés.

Jutges i fiscals van emetre ahir una declaració conjunta mostrant la preocupació per la vulneració de la separació de poders. Afirmen que a la pràctica això suposa que el Congrés (poder legislatiu) jutjarà els jutges. La qual cosa, diuen, acosta Espanya a règims totalitaris com Polònia o Veneçuela.

'Atac sense precedents a la independència judicial'

La protesta ha estat formulada per les quatre associacions judicials del país, que qualifiquen d'“inacceptable” el text de l'acord. A més, les dues associacions de fiscals, una de conservador i l'altra progressista, van titllar el text d'“atac sense precedents a la independència judicial”.

El PSOE, acusat aquests dies de subvertir l'Estat de dret i carregar-se la separació de poders, va reaccionar immediatament. Garanteixen que “el Congrés no farà en cap cas una revisió de cap sentència o resolució judicial”. El partit de Pedro Sánchez deixa clar que “el parlament no fiscalitzarà els jutges”.

Una cosa contradictòria amb el que es pot llegir al text de l'acord signat pel PSOE i per Junts per Catalunya. Segons diu, "les conclusions de les comissions de recerca es tindran en compte a l'aplicació de la llei d'amnistia". I aquesta “ha d'incloure tant els responsables com els ciutadans que hagin estat objecte de decisions o processos judicials vinculats a aquests esdeveniments[de lawfare]”.

➡️ Política

Més notícies: