Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont amb cara de pocs amics i de fons una foto de l'hemicicle del Parlament Europeu
POLÍTICA

El 'procés' es trasllada a Europa

La concessió de l'amnistia de Pedro Sánchez a ERC i Junts obliga la Unió Europea a 'vigilar de prop' aquesta qüestió


Després de molts anys patint-ho a Catalunya, en els darrers mesos hem vist com el 'procés' s'ha traslladat al Congrés. I ara, ja ha fet el salt definitiu a Europa. Aquest dimecres, el debat sobre l'amnistia s'ha traslladat al Parlament Europeu, on partidaris i contraris a la llei que el PSOE ha pactat amb ERC i Junts s'han embrancat en una batalla dialèctica que ha durat dues hores.

El processisme sempre va apostar per posar el 'procés' sota la lupa europea. Frases com “Europa no ho permetrà” o “la guerra judicial es lliurarà a Europa” han estat recurrents en els darrers anys. Ha calgut que el PSOE concedeixi l'amnistia als polítics perseguits per organitzar el referèndum de l'1 d'octubre perquè això passi. I encara que, si bé és cert que l'independentisme institucional es pot apuntar el gol que s'hagi debatut sobre aquesta qüestió a l'europarlament, segurament no s'ha fet en els termes que preferien.

I és que el Parlament Europeu no ha debatut sobre la possible independència de Catalunya o sobre si el referèndum del 2017 té més o menys validesa –en els últims anys, ERC i Junts ja han donat mostres evidents que no en tenia cap–. Ha estat la polèmica llei d'amnistia allò que s'ha posat a debat. I el que ha quedat clar és que Europa, ara sí, "vigilarà" l'evolució d'aquesta qüestió "de prop".

Didier Reynders, conseller europeu de Justícia, va deixar clar que la Comissió Europea analitzarà "de manera independent i objectiva" la llei d'amnistia. I ho farà vigilant “de prop” la seva evolució, per “verificar-ne la compatibilitat” amb els “valors fundacionals de la UE”. Tot això, quan es conegui el text final de la normativa que impulsa Pedro Sánchez juntament amb els seus socis processistes.

El que és clar és que Europa ha posat els ulls sobre la gran concessió socialista a ERC i Junts a canvi dels vots que necessitava per ser investit. I, encara que es tracti d'un tema intern d'un estat membre, no això no impedeix que la UE el “vigili de prop”, com ja ha fet en ocasions anteriors amb Polònia o Hongria.

➡️ Política

Més notícies: