Muntatge de fotos de primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb rostre somrient i Pedro Sánchez amb rostre trist
POLÍTICA

El PP, disposat ara a ajudar Pedro Sánchez

Els populars tornen a sortir al rescat del PSOE quan està amb l'aigua al coll

El PP d'Alberto Núñez Feijó surt al rescat del Govern en el moment més crític des de l'arrencada de la legislatura. Els populars estan disposats a facilitar la fase inicial dels pressupostos a canvi de modificacions. Cal recordar que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) estan a l'aire des que Junts va votar en contra de la llei d'amnistia.

El PSOE comptava amb aprovar la llei d'amnistia la setmana passada i els pressupostos al mes de juny, molt tard. Així tindria la primera part de la legislatura encarrilada, i es podria dedicar a aprovar les principals lleis el curs que ve. El Govern de Pedro Sánchez va lligar els pressupostos a l'amnistia, així que el rebuig de la llei va deixar els comptes als llimbs, i amb ells la legislatura.

És sorprenent que ara sigui el PP qui s'ofereixi per treure les castanyes del foc a Pedro Sánchez. Els de Feijóo van prometre una oposició dura davant del desafiament socialista-separarista d'aquest govern. A les primeres de canvi, els populars fan un cable al Govern per treure'l de l'atzucac dels pressupostos.

El PP exigeix quatre coses al Govern

Segons revela The Objective , el PP ajudaria el Govern a superar la fase preliminar dels pressupostos a canvi de corregir els objectius d'estabilitat. Els populars lliguen el seu suport a quatre reformes que s'hauran d'executar immediatament via reial decret. Aquestes modificacions estan vinculades al camí del dèficit fiscal:

  • Rebaixar l'IVA de la carn i el peix i l'IVA de la llum i el gas
  • Rebaixar l´impost a la producció de l´energia elèctrica
  • Deflactar l'IRPF dels contribuents
  • Dotar un fons compensatori totes les comunitats autònomes

El PP exigeix al Govern corregir els objectius d'estabilitat actuals, que es troben en un marge de dèficit del 2,7% del PIB per a l'Estat. Si hi ha voluntat per part del Govern, el PP desbloquejaria aquesta fase inicial dels comptes. Un pas important per al PSOE, encara que no implica gens l'aprovació final dels comptes.

L'oferta del PP és important perquè si no hi ha acord, els populars utilitzaran la majoria absoluta del Senat per tombar l'actual camí de dèficit. Els pressupostos tornarien de nou al Congrés, i el Govern hauria de començar de zero. Però si s'avenen els canvis, la fase inicial de la negociació quedarà desbloquejada.

Sorpresa en sectors de la dreta

Al PP esperen una resposta favorable del Govern perquè consideren que les seves peticions no són desgavellades. Però de moment no hi ha hagut moviment des de Moncloa, ia Gènova desconfien de les intencions del president. Creuen que Sánchez no té cap intenció de pactar els comptes amb el PP, i seguirà el camí que consisteix a aprovar els comptes juntament amb l'amnistia.

El PP recorda que la seva oferta no implica l'aprovació dels pressupostos, i que els canvis que proposa beneficiarien els espanyols. Però aquest nou moviment dels de Feijóo ha descol·locat sectors de la dreta. No entenen com una vegada més el PP tendeix la mà al PSOE quan estan pitjor, amb l'aigua al coll.

A més, l'oferta del PP arriba la vigília de les eleccions gallegues, on els populars arriben amb un clar avantatge. Per això ningú entén que Feijóo llanci ara aquesta bombona d'oxigen a un PSOE amb problemes. Molts tenen la sensació que amb aquesta oposició serà molt difícil que Pedro Sánchez caigui, per molt malament que li vagin les coses.

➡️ Política

Més notícies: