Quan podrà tornar Puigdemont i per què Junts no explica tota la veritat
Els juntaires asseguren que l'expresident podrà ser al Parlament per a una hipotètica investidura, però la realitat posa en dubte el relat electoralista que han creat
Que Catalunya està instal·lada el dia de la marmota no és una cosa que descobrirem en ple 2024. Però la realitat és la que és. Ha passat una setmana després de l'anunci de Pere Aragonès de convocar eleccions anticipades i la maquinària de Junts ja s'ha posat en marxa.
"Torna el president legítim", ja diu Pilar Rahola. Aquest mantra ja el van utilitzar els juntaires el 2017 i el 2021. I ara tornen a la càrrega augurant la tornada imminent de Puigdemont, almenys per a una hipotètica investidura. Ara sí que sí, segur. Les dues vegades anteriors van ser una petita broma, ara sí que és veritat.
És cert que, amb l'aprovació de l'amnistia, Carles Puigdemont previsiblement quedarà perdonat per Pedro Sánchez de totes les causes judicials que té pendents i que mai no va afrontar després de fugar-se a Waterloo al maleter d'un cotxe.
Els plans de Junts són els següents: el PP frenarà l'amnistia al Senat els dos mesos que permet llei, és a dir, fins al 16 de maig. Després s'aprovarà definitivament el text al Congrés i, per tant, Puigdemont ja estarà lliure de tot pecat per al 10 de juny (data en què s'ha de constituir el Parlament) o per al 25 de juny (data màxima perquè es s'inici el debat d'investidura a la cambra catalana).
Aquests terminis, és clar, són els que vol promocionar Junts per afavorir la seva campanya electoral. Tot i això, cada vegada és menys clar que el retorn de Puigdemont sigui un camí de roses, tal com ens pinta el seu partit.
El primer sotrac ja l'ha trobat a l'última maniobra del PP al Senat. Els populars creuen que la tramitació de la llei d'amnistia provoca un conflicte entre les atribucions del Senat i del Congrés. I han activat un mecanisme que obligarà el Tribunal Constitucional a pronunciar-se.
Es tracta d'un escenari inèdit, que ningú no sap exactament com i quan es resoldrà. Previsiblement, segons expliquen diversos experts en dret constitucional, el que passarà és que la llei tirarà endavant igualment.
Això sí, també és probable que el procés alteri el calendari previst. Això vol dir que els dos mesos que tothom donava per fets fins que el text tornés al Congrés per a la seva aprovació definitiva, es podria allargar un o dos mesos més. I ja no estaríem parlant de mitjans de maig com a possible data per aprovar l'amnistia.
Els dubtes reals arriben fins al punt que Míriam Nogueras, en una entrevista a RAC1, no s'ha aventurat a confirmar el calendari previst inicialment. Tot i explicar que el calendari del Senat estableix que la data límit de tramitació és el 16 de maig, ha acabat la seva intervenció amb un "a partir d'aquí, ja veurem".
Més enllà de la tramitació legislativa, l'amnistia després es toparà amb un altre mur: les decisions que prenguin els jutges. Com que, una altra vegada, ens trobem en un escenari desconegut, no sabem exactament què pot passar. Tot i això, el poder judicial ja ha demostrat més d'una vegada la seva capacitat d'entorpir els plans de Sánchez, Puigdemont i companyia.
Per tant, avui dia ningú no pot confirmar la data real de la tornada de Puigdemont a Catalunya. I encara menys si podria ser present en una hipotètica investidura. Això sí, Junts per Catalunya continuarà explotant aquest discurs perquè li convé electoralment. Ja va enganyar els seus dues vegades i no en vindrà d'una més.
Un altre dels escenaris és que Puigdemont decideixi tornar igualment sense que estigui del tot resolta la situació. I així jugar la carta d'una possible detenció en plena campanya electoral. Però això ja dependrà més dels càlculs electoralistes de Junts que no pas de la tramitació de la llei d'amnistia.
Més notícies: