Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de circumstàncies i de fons una senyera
POLÍTICA

Pedro Sánchez respira tranquil després de la Diada

Junts té ara més a perdre que el PSOE

Pedro Sánchez respira tranquil després de la punxada de l'independentisme a la Diada de l'11 de Setembre. Per a Moncloa, la desmobilització i la divisió demostra que el poder atorgat per les urnes a ERC i Junts no s'ajusta a la seva capacitat real d'influència. Per això creuen que és el moment d'exigir a ERC i Junts una rebaixa a les seves demandes.

Així, al PSOE veuen l'oportunitat de capgirar el relat dominant sobre la seva rendició davant l'independentisme. La llei d'amnistia i l'amenaça del referèndum han soliviantat una part important de la societat espanyola. A Ferraz volen demostrar ara que no només no cediran al xantatge de Puigdemont, sinó que una vegada més Pedro Sánchez domarà els independentistes “apaivagant” el conflicte català.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

La Diada té una altra lectura positiva per al PSOE, i és que s'ha evidenciat l'aïllament de l'independentisme radical i la via unilateral. Això reforça la figura de Pere Aragonès i l'estratègia de la negociació iniciada per ERC i secundada ara per Junts.

La Diada ho ha canviat tot

L'independentisme volia demostrar aquest 11-S que havia recuperat múscul després d'anys d'apatia i desafecció. Tot i això, aquesta Diada ha estat una de les que menys participació ha tingut en l'última dècada.

Diverses persones participen a la manifestació 'Aquí no s'ha acabat res' contra la Cimera Hispano-Francesa

Per al PSOE, l'executiva del qual es va reunir aquest dilluns per traçar l'estratègia de la investidura, la Diada va escenificar el declivi imparable en què viuen instal·lats els partits processistes. La desmobilització als carrers no és res més que el revers de la sagnia d'ERC i Junts a les urnes. I això els debilita de cara a la negociació.

Si fins ara era Puigdemont qui tenia la paella pel mànec a la partida d'escacs de la negociació, ara és el PSOE qui pot exercir una posició de força. Sobretot, perquè ara ja queda clar que una repetició electoral no beneficiaria gens a Junts. No només perdrien els privilegis de tenir grup propi al Congrés, sinó que es veurien condemnats a una més que probable patacada electoral.

Entren els dubtes al PSOE

Ara és Moncloa qui maneja els temps, i tenen clar que no obriran la negociació real amb Junts fins que Feijóo fracassi en la seva investidura. Això no només permet al PSOE guanyar més temps, sinó que afegeix més pressió a Junts. Sobretot el sector radical del partit de Puigdemont, que està perdent el pas davant l'avenç dels moderats.

Muntatge amb un primer pla de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez somrient

Però dins del PSOE també comencen a aparèixer els dubtes sobre la conveniència d'una legislatura en mans de Junts. Els de Puigdemont ja van demostrar anteriorment la seva volatilitat, votant a favor de Sánchez en la moció de censura contra Rajoy, i bloquejant després els pressupostos per propiciar-ne la caiguda. D'altra banda, cada cop sembla més improbable poder aprovar l'amnistia abans del debat d'investidura.

Per tot això, a Ferraz ja comencen a assumir la possibilitat real d'una repetició electoral. A més de la por a Vox, aquesta vegada Pedro Sánchez també podria agitar la por als independentistes. Al PSOE són optimistes, i creuen que el sostre electoral de la dreta i l'enfonsament del processisme acosten Sánchez a la Moncloa en uns nous comicis.

➡️ Política

Més notícies: