Muntatge amb un pla mig curt de Carles Puigdemont i un altre de Pedro Sánchez, un mirant cap amunt i un altre mirant a terra amb cara de preocupació
POLÍTICA

Pedro Sánchez, Carles Puigdemont i unes noves eleccions inevitables

O hi ha repetició electoral a Catalunya o té la pinta que hi haurà noves generals en menys d'un any

No hi ha opció per a Carles Puigdemont després de les paraules de Pedro Sánchez. El líder de Junts no tornarà a ser president de la Generalitat, si més no ara. Només queda poder anar a noves eleccions a l'octubre si Salvador Illa no aconsegueix tirar endavant la seva investidura.

El president del Gobierno ha assegurat que no facilitarà l'accés de Puigdemont a la Generalitat. És més, l'ha comparat amb Alberto Núñez Feijóo, assegurant que pot fer com el líder del PP i “considerar-se president legítim”. No és una declaració anecdòtica, ben al contrari. Les paraules de Pedro Sánchez simbolitzen l'inici d'una nova etapa -l'enèsima— de la política espanyola.

Muntatge amb foto de personatges

Deia aquesta setmana Salvador Sostres al diari ABC que és el PSC qui mana a Barcelona i que els socialistes catalans tenen diverses factures per cobrar-se a Sánchez. La Moncloa no té cap opció d'incidir en la política de pactes i això explica que ara Pedro Sánchez tregui pit. Cal no oblidar, a més, que el PSOE se la juga el 9 de juny a les europees, de manera que aquests dies vinents veurem el perfil més constitucionalista del president.

Cal recordar que Sánchez és president gràcies al resultat a Catalunya el 23 de juliol. La recompensa per al PSC va ser acomiadar Iceta i donar un sol ministeri als socialistes catalans. El president del Gobierno només va guanyar en quatre comunitats, la més gran Catalunya. Tot i això, no hi va haver compensació per a l'equip de Salvador Illa.

Carles Puigdemont ja va avisar diumenge a la nit: si els socialistes no s'abstenen, l'aritmètica parlamentària del Congrés entra en una nova dimensió. L'escenari més possible ara mateix a Catalunya és un govern de Salvador Illa, sense ERC, però amb els Comuns, i amb Junts a l'oposició. No hi ha cap opció que el partit de Puigdemont entri al Govern i, amb l'amnistia aprovada en setmanes, tenen menys arguments per aguantar Sánchez.

Muntatge de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont amb el Tribunal Suprem de fons

O eleccions a Catalunya o eleccions espanyoles

Costa d'imaginar que Junts mantingui Sánchez al poder si vol ser alternativa real a Salvador Illa. Serien una mena d'Esquerra 2.0 i ja han vist què ha passat a casa dels republicans. Noves eleccions espanyoles no són una mala opció ara mateix per a Junts, i més veient com estan els de Junqueras.

No és l'escenari que busca Pedro Sánchez, és cert, però poca cosa pot fer. La repetició electoral a Catalunya no és una opció descartada, però depèn d'Esquerra. Si passés, res es mourà a Madrid fins a acabar el 2024. En canvi, si Illa és investit president abans del juliol, a Sánchez l'espera una tardor calenta, més si perd les europees.

Avui dia no s'entreveu una alternativa: o tornem a votar els catalans a l'octubre, o hi haurà eleccions espanyoles el primer semestre del 2025. Sense els vots de Junts al Congrés, Pedro Sánchez no té futur a curt termini. I aquesta vegada el PSC no li farà un altre favor com de costum.

➡️ Política

Més notícies: