Òmnium, de demanar la independència a més recursos per al català
L'entitat presidida per Xavier Antich sí que ha assumit el nou context polític de Catalunya
El president de la Generalitat, Salvador Illa, continua amb el seu projecte de normalització institucional a Catalunya. Des de reunir-se amb el Rei fins a fer-ho també amb Societat Civil Catalana i passant per l'expresident Pujol: per ara no hi ha vetos a Palau. L'última entitat social a reunir-se amb Illa ha estat Òmnium Cultural, una de les referències de l'espai nacionalista.
En una reunió que es va celebrar ahir a Palau, el president de l'entitat, Xavier Antich, va demanar més recursos per al català, que viu un moment de retrocés lingüístic. I és que, segons han indicat les últimes dades, el català puntua molt malament a l'educació i el seu ús social retrocedeix, sobretot entre els joves.
“Més aprenentatge i ús del català significa més comunitat, més xarxa i més participació social”, va dir Antich per xarxes socials. Així mateix, va avançar que es reunirien amb totes les conselleries que tenen competències en matèria lingüística:
Aquesta reunió amb Òmnium Cultural és especialment destacable si es compara amb la situació de l'ANC. I és que, si tenim en compte les dures crítiques, i fins i tot insults, de Llach cap a Illa, sembla difícil que l'ANC participi d'aquesta normalització institucional. De fet, des de l'ANC han qualificat Illa de “virrei” i de “pseudofranquista”.
De fet, sectors de Junts i de l'ANC van protagonitzar fa poc més d'un any el boicot contra Òmnium, a qui acusaven de ser una comparsa d'ERC i de l'autonomisme. Des de xarxes socials, fins i tot van explicar com donar-se de baixa de l'entitat o com tornar els rebuts de la quota. És, en definitiva, una de les moltes costures processistes que han saltat amb el canvi de rumb de la política catalana.
De Cuixart a Antich
Òmnium, per contra, sembla haver assumit el fracàs processista i la nova situació política de Catalunya. En aquesta línia, cal destacar la notable pèrdua d'influència de l'entitat, que, com tants altres grups nacionalistes, va viure el seu apogeu durant la dècada processista.
Tots recordaran que l'expresident de l'entitat, Jordi Cuixart, es va destacar com un dels líders més influents durant aquells anys. Fins al punt que el 2019 va ser condemnat a nou anys de presó i inhabilitació per un delicte de sedició. Poc després, el 2021, va ser indultat pel Gobierno central.
Més notícies: