Fotografia de Silvia Orriols a Ripoll
POLÍTICA

El nou vicepresident de Carles Puigdemont carrega contra Aliança Catalana

Antoni Castellà ha titllat la formació de Sílvia Orriols de 'xenòfoba' i 'populista'

El líder de Demòcrates Antoni Castellà va ser una de les grans novetats del congrés de renovació de Junts celebrat els dies 25-27 doctubre a Calella. Carles Puigdemont li va atorgar una de les quatre vicepresidències del partit, culminant així la integració del partit de Castellà a les estructures de Junts. Forma part del procés de convergència a què aspira Carles Puigdemont per convertir Junts en el paraigua d'un gran moviment independentista que ocupa la centralitat del nou escenari polític a Catalunya.

El nou vicepresident de Junts ha concedit una entrevista a Aquí Catalunya on ha parlat sobre el nou paper del partit com a “eix central” de la política catalana. Ha estat especialment dur amb Aliança Catalana, la formació independentista i identitària que està menjant terreny al partit de Puigdemont des de fa temps.

Home amb barba i ulleres blaves, vestit amb vestit fosc, exterior amb fons d'arbres.

Castellà va defensar succintament els cordons sanitaris, afirmant que “els nostres límits sempre són els drets humans”. A més va titllar Aliança Catalana de partit amb un “discurs xenòfob” i que “més enllà d'això no sé quina proposta té”.

Castellà ha recriminat al partit de Sílvia Orriols que “ja fa un temps que governen Ripoll i no sabem quin és el seu model fiscal o econòmic ni hem vist quin impacte tenen les seves polítiques”. Per això ha titllat Aliança Catalana de “populisme” que “no té cap impacte sobre el dia a dia" de la població allà on governen. En canvi, ha defensat la necessitat de "mantenir obert" un diàleg amb ERC, a l'espera del que decideixi la militància al congrés nacional el 30 de novembre.

La proposta de Junts en immigració

Antoni Castellà ha parlat precisament d'immigració, tot i que ha preferit evitar aquest terme i parlar de repte demogràfic. Un repte que passa, segons ha dit, per “integrar els nouvinguts i que entenguin la catalanitat com un ascensor social”. També ha esmentat altres elements com els processos productius, el capital humà, la natalitat, que el converteixen en un “repte complex”.

Castellà ha avançat que en els propers deu anys “el debat serà qui és capaç de captar més talent i retenir-lo a tots els nivells de la societat”. En aquest sentit, ha defensat que s'ha de fer "amb respecte a la integració", i per això "es necessiten polítiques públiques".

Ni identitaris ni multiculturalisme

En definitiva, Castellà ha demanat afrontar aquest desafiament "amb responsabilitat i sense demagògies", i ha assenyalat dos extrems.

D'una banda, els “populismes” que representen algunes formacions “gairebé xenòfobes” que “no fan cap bé a la catalanitat”. Es referia clarament a Aliança Catalana, el discurs de la qual li sembla contraproduent perquè "la immigració té a veure la catalanitat com una cosa atractiva i enriquidora".

Però per altra banda també ha criticat “els altres extrems que llancen el discurs de la multiculturalitat deixant de banda el fet nacional”.

➡️ Política

Més notícies: