Malson a Sant Antoni: de les 'superilles' a focus de delinqüència i brutícia
El barri ha patit un ràpid procés de degradació pel fracàs de les polítiques colauistes
Les superilles (o superilles) van ser l'eix de la transformació urbanística impulsada pels Comuns a Barcelona. Estan pensades per reduir el trànsit i crear espais de vianants i verds que fomentin l'oci, la interacció i el comerç de proximitat. Però en barris on la realitat social es degrada ràpidament, les superilles s'han acabat convertint en una arma de doble tall.
Un dels laboratoris de les superilles va ser el barri de Sant Antoni, on es va construir una superilla experimental a partir de la qual s'està creant el gran eix verd de l'Eixample. La superilla de Sant Antoni, nascuda el 2019, ha acompanyat el procés de degradació del barri en els darrers cinc anys. El que havia de ser idealment un lloc de reunió i de descans per a les famílies ha acabat sent un refugi per a drogoaddictes i sense sostre, i un focus de problemes d'ordre públic.
Aquesta setmana, una coneguda influencer catalana, veïna de Sant Antoni, ha relatat la seva experiència amarga a TikTok. La seva versió de com ha passat en cinc anys de ser un barri “d'avis i nens” a un focus de delinqüència i brutícia s'ha fet viral .
Això torna a l'actualitat la reivindicació dels veïns d'aquest barri, que també és un reflex del fracàs de les polítiques colauistes a Barcelona. Però, com s'ha arribat a aquesta situació?
El malson dels veïns de Sant Antoni
Sant Antoni no és una excepció a Barcelona, sinó més aviat el paradigma de com a barris fins fa poc segurs s'han degradat a una gran velocitat. És el que ja es comença a conèixer com la "ravalització" de Barcelona, un procés pel qual barris del centre com el Gòtic i la Barceloneta segueixen els mateixos passos que el Raval. Barcelona es diferencia així d'altres ciutats europees pel fet que la pobresa i la inseguretat no es redueix a la perifèria sinó que es concentra als barris del centre.
Hi conflueixen diversos factors, i tots han convergit al barri de Sant Antoni: un model urbanístic fracassat, obres que s'eternitzen, mala il·luminació, impunitat per a l'incivisme i la consolidació d'espais 'segurs' per a la delinqüència.
Un d'aquests problemes és el de la proliferació de narcopisos que provoca contínues baralles i la presència de drogoaddictes per tot arreu. Diverses plataformes veïnals fa temps que demanen una millor il·luminació dels carrers i les places, així com més presència policial i una actuació més decidida contra els delinqüents i els incívics. Les seves demandes han estat recollides per grups de l'oposició com el PP i Junts, però han estat desoïdes sistemàticament pels partits al poder.
Comerciants i veïns se n'estan anant
Totes les alarmes van saltar el mes de març passat, quan a l'últim balanç de criminalitat es va confirmar l'augment d'un 17% dels robatoris i en general de tots els delictes. La convivència s'ha tornat extremadament difícil per a veïns i comerciants, que assenyalen un increment de la presència de persones sense sostre i drogoaddictes, alguns molt violents. Molts d'aquests veïns i comerciants acaben mudant-se a un altre lloc davant de la passivitat de les autoritats.
No es tracta només de la delinqüència, sinó també de l'abandó de l'espai públic i la brutícia que s'acumula als carrers i als portals. Els veïns es refereixen fins i tot a pixats i excrements humans, ia una "insalubritat" que també s'ha apoderat del barri.
Més notícies: