Eulàlia Reguant, de la CUP, durant una intervenció al ple del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Els mals resultats de la CUP són 'culpa d'ERC'

Els anticapitalistes responsabilitzen el Govern de la devallada electoral processista

A les passades eleccions municipals, el processisme va patir un dur revés. L'exemple més evident va ser Esquerra i els 300.000 vots que van perdre respecte als darrers comicis. Però ningú se'n lliura. Perquè un altre exemple és la CUP, que va perdre 43.000 vots i en menys de 10 anys ha perdut gairebé la meitat dels suports que havia arribat a obtenir.

Tot i haver cridat als quatre vents que el mal resultat del 28 de maig obligava a fer autocrítica, la veritat és que la CUP sembla lluny de dur-ho a terme. Fa aquesta sensació quan no hi ha hagut canvis a la cúpula del partit tot i que un sector demanés dimissions. O quan decideixen presentar-se al Congrés amb pràcticament les mateixes cares de la darrera legislatura. Els ja diputats Albert Botrán i Mireia Vehí encapçalen les llistes de Barcelona i Girona respectivament.

Primer pla de Mireia Vehí de la CUP

Aquesta setmana, al Parlament, hem tornat a veure un altre exercici d'“autocrítica” de la CUP: culpar ERC dels mals resultats electorals. Eulàlia Reguant assenyalava la taula de diàleg d'Esquerra amb el Govern com la motivació de “desconcert, frustració i desmobilització” de l'independentisme. I demanava a Pere Aragonès un balanç polític i públic sobre els resultats de les negociacions amb l'estat.

El president de la Generalitat, que tampoc no s'ha caracteritzat mai per ser un prodigi de l'autocrítica, va assegurar que la taula de diàleg ha tingut “rèdits evidents”. En aquest sentit, remarcava la derogació de la sedició i l'alliberament dels polítics presos pels fets de l'1 d'octubre del 2017.

Aquests “rèdits” que assenyalava Pere Aragonès no van convèncer els altres dos partits processistes, Junts i la CUP. Però sembla que tampoc no ho va fer amb molts independentistes. I és que Esquerra no només va perdre 300.000 vots a les passades municipals. Per a les properes generals, el panorama no es presenta gaire millor per als republicans.

Pere Aragonès amb rostre molt seriós assegut a la cadira del Parlament de Catalunya

Totes les enquestes donen un clar descens a la formació d'Oriol Junqueras, Pere Aragonès i Gabriel Rufián. Alguns sondejos els treuen 1 o 2 escons respecte als 13 que tenen actualment al Congrés dels Diputats. Però n'hi ha d'altres que directament auguren una caiguda de gairebé la meitat dels suports obtinguts fa 4 anys. Mentrestant, la campanya independentista per l'abstenció segueix guanyant adeptes, mentre candidats republicans fan servir  l'insult per intentar frenar-la.

Per part de la CUP, el panorama no és gaire millor. Tot i que algunes enquestes pronostiquen que podran mantenir els seus dos escons per Barcelona, també ha sondejos que els deixen sense representació al Congrés.

➡️ Política

Més notícies: