Muntatge de José Luis Ábalos i Santos Cerdán amb el logo de PSOE de fons
POLÍTICA

José Luis Ábalos inicia la seva guerra contra la cúpula del PSOE

Dispara contra el secretari d'organització del partit, Santos Cerdán, per vulnerar la Llei de protecció de dades.

L'exministre té clar que el PSOE no el tombarà. I que si ho aconsegueixen no serà perquè ell no hagi presentat resistència. Ábalos va començar portant-li la contrària al seu partit i no va abandonar l'acta de diputat. Davant d'això, el PSOE va procedir a expulsar-lo.

Ara, Ábalos ha respost i dispara contra el seu amic i també passatger del famós Peugeot de Sánchez: Santos Cerdán. L'acusa d'haver violat la Llei de Protecció de Dades al document d'expulsió que va repartir entre la premsa. L'exministre té molt clara la seva postura i això és una cosa que se li pot ennuegar al PSOE.

Punyalades de partit

Amb el cas Koldo assistim en directe a una de les poques ocasions en què veiem el funcionament real de la democràcia espanyola. És una lluita intestina dins un dels nuclis de poder polític del país: el PSOE. Aquí no hi ha regles ni hi ha procediments, sinó tàctica per arribar al poder i mantenir-lo. Com explicàvem fa uns dies des d'E-Notícies, tots els partits estan plens de Koldos.

Com si es tractés d'una guerra, Ábalos primer es va replegar per prendre una posició de força des d'on poder contraatacar. Cosa que ja ha començat a fer. La veritat és que partit socialista es va arriscar molt en expulsar tan ràpidament Ábalos i en pensar que l'exministre es plegaria. Al capdavall, ha estat una de les figures més importants dins un partit que coneix molt bé. És a dir, que sap molt bé d'on ve de cadascú.

Santos Cerdán compleix ordres

Aquest és un tema que afecta el nucli del PSOE i per això Ábalos dispara contra figures semblants a ell: aventurers de partit que van fer una aposta per Sánchez i que van guanyar. Les declaracions d'Ábalos a què ha tingut accés The Objective ho expliquen tot: “jo no seré la peça perquè altres se salvin”. Es refereix a l'actual director d'orquestra del partit: Santos Cerdán.

D'entrada, Santos Cerdán no es troba en una posició còmoda. Juntament amb Ábalos, va ser un dels del Peugeot de Sánchez i el que va recomanar a Koldo com a home dels encàrrecs. I segons va dir l'exministre a Carlos Alsina, Santos Cerdán li va dir a la cara que ell no estava còmode amb aquesta situació i que complia ordres. La primera, decretar l'expulsió del partit d'Ábalos. I s'hi ha agafat l'exministre per començar a disparar.

Muntatge de fotos de primer pla de Pedro Sánchez amb rostre seriós i, de fons, una imatge de José Luis Ábalos capcot

Ábalos es defensa

L'exministre comença fort i ni més ni menys que demana accions legals contra Santos Cerdán. En el document d'expulsió, l'actual secretari d'organització del partit va cometre l'error d'assenyalar dades personals d'Ábalos com el DNI, l'adreça i el correu electrònic. El problema és que és el document que després el PSOE va repartir entre la premsa.

És a dir, vulneració de la Llei de protecció de dades. Amb aquest moviment - en aparença innocu - Ábalos disputa al PSOE la seva pròpia expulsió del partit. A més, ho fa amb l'objectiu clar de ferir Santos Cerdán. A les al·legacions d'Ábalos a què ha tingut accés The Objective, l'exministre parla de “determinar l'eventual responsabilitat del Secretari d'organització, Santos Cerdán”. Tot això “sense perjudici de les seves responsabilitats administratives, civils i/o penals”.

El que mostra aquesta situació és que Ábalos segueix tenint molt clar que no abandonarà el pols. No ho va fer davant les pressions que abandonés la seva acta de diputat i tampoc no ho fa ara amb la seva expulsió del partit. D'altra banda, l'exministre només sembla agitar la famosa manta en privat. El desenvolupament dels fets (sobretot de les filtracions a la premsa) mostraran si aquesta situació se li complica encara més al PSOE.

➡️ Política

Més notícies: