Un agent de Policia Nacional d'esquena
POLÍTICA

El 12% de la població espanyola és immigrant, però cometen la meitat dels delictes

Xifres alarmants que obren el debat

La degradació accelerada de les societats europees occidentals planteja el debat sobre la seguretat i els límits de la immigració. Les últimes dades ofertes per les autoritats espanyoles donen un panorama inquietant. Gairebé la meitat dels delictes són produïts per immigrants, tot i representar només el 12% de la població.

Dades preocupants

Segons el Sistema Estadístic de Criminalitat del Ministeri de l'Interior, els immigrants cometen el 32% dels homicidis. La xifra es dispara quan parlem de violacions i robatoris violents. El 39% de les violacions i el 47% dels robatoris amb violència són comesos per estrangers.

Una altra dada significativa és la de les nacionalitats que hi ha darrere d'aquest tipus de delictes, especialment del nord d'Àfrica. Els marroquins i algerians estan quatre vegades més implicats que els espanyols en delictes penals. En canvi, ucraïnesos o xinesos tenen una participació similar a la dels nadius.

En els darrers deu anys, 20.000 estrangers han estat acusats de delictes contra la llibertat sexual. Tenint en compte el percentatge d'immigració a Espanya, això vol dir que la seva implicació en violacions és cinc vegades més alta que la dels espanyols. Això inclou les violacions i els abusos sexuals.

Prenent els delictes penals en general, els estrangers tenen set vegades més incidència que els espanyols. A més, les dades policials mostren un augment disparat dels delictes “quotidians”. El nombre d'immigrants implicats en lesions físiques i robatoris violents s'ha multiplicat.

Debat obert

Aquestes dades posen damunt la taula el debat sobre la reforma de la llei d'immigració. Un debat que ja estan afrontant a països com França, i que a altres com Noruega o Suècia ha portat a mesures dràstiques. Als països nòrdics s'han restringit les condicions d'entrada i s'ha endurit el codi penal.

Un cas sagnant és el de Suècia, al seu dia paradigma de la política de fronteres obertes i avui un dels països amb més homicidis. El problema de la immigració massiva a llocs com França i Itàlia ha provocat també una reacció social. Les mesures per frenar els fluxos de refugiats es van estenent per Europa.

A Espanya, malgrat les dades observades, hi continua havent reticències a afrontar aquest debat. Algunes comunitats com Catalunya estan afectades especialment, amb un percentatge d'immigració i criminalitat molt elevat. En algunes ciutats ja s'han produït esclats, sobre provocats per estrangers molt joves.