Muntatge de Pere Aragonés i una pista d´esquí
POLÍTICA

El Govern rectifica amb els Jocs Olímpics d'hivern

La sequera i el canvi climàtic canvien els plans del Govern de Pere Aragonés, que diu adéu al projecte 'Barcelona Pirineus 2030'

El Govern de Catalunya s'ha descartat presentar-se com a candidat a les pròximes eleccions dels Jocs Olímpics d'hivern. Segons confirma la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, “no hi ha possibilitats”.

Vilagrà, que és titular del departament responsable d'Esports, ha assegurat que el Comitè Internacional (COI) ja ha seleccionat les seus de les dues edicions següents dels JJ. OO —França i Estats Units—. Per això, el Govern ha decidit no presentar-se com a candidata.

Anna Barnadas, secretària del Departament d'Acció Climàtica, afirmava dissabte passat a Catalunya Ràdio que el canvi climàtic complica la possibilitat que Catalunya aculli aquests jocs.

Plànol curt de la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, al Palau de la Generalitat, 4 de maig de 2023

A aquest problema s'hi afegeix la sequera actual que viu Catalunya, incloent-hi també les zones d'esquí. Per això, Barnadas assegura que és “molt difícil” que es puguin celebrar uns Jocs Olímpics a Catalunya.

“L'evidència del canvi climàtic és una realitat que cada cop serà més dura en el sentit de l'aigua”, assegurava Anna Barnadas. De fet, Barnadas també apuntava que la poca neu de les estacions d'esquí catalanes dificulten la possibilitat d'acollir uns Jocs Olímpics.

En aquesta línia, Laura VIlagrà ha remarcat la importància de continuar estalviant aigua “a tots els nivells”, ja que els pantans catalans es troben en una situació crítica: a un 16,9% de la capacitat total.

La consellera de Presidència ha fet una crida a la ciutadania catalana per continuar mantenint l'estalvi d'aigua. “Cal prendre més consciència i intensificar l'estalvi d'aigua”, assegurava.

Pista de neu artificial al pirineu català

Barcelona Pirineus 2030, una ‘utopia’

La idea de celebrar uns Jocs Olímpics d'hivern a Catalunya es va gestar quan Junts encara era dins del Govern. Tot i això, ha estat Laura Vilagrà, d'ERC, qui ha portat el protocol negociador amb el COI.

La idea inicial d'aquest projecte era celebrar els Jocs Olímpics d'hivern, definits al projecte Barcelona Pirineus 2023, però això sembla aigua passada. Aquest projecte, en un inici, seria conjunt amb el Govern d'Aragó, però aquest es va queixar després d'assegurar que el repartiment de protagonisme “menyspreava Aragó”.

El 2022, el Comitè Olímpic Espanyol (COE) va assegurar que la candidatura dels Jocs Olímpics 2023 s'havia tancat sense acord. Tot i això, la Generalitat va presentar la seva candidatura en solitari, cosa que no agradava al COE.

Ara, després de la sequera i els efectes del canvi climàtic, la Generalitat s'acomiada completament dels Jocs Olímpics d'hivern Barcelona Pirineus 2030.