El Govern té problemes fins i tot amb la seva agència de notícies
Els treballadors de l'ACN tornen a posar el focus en les condicions laborals i denuncien la “precarietat” que pateixen
Els treballadors de l'Agència Catalana de Notícies no aguanten més. Així ho han denunciat des del perfil a X del comitè d'empresa amb un vídeo.
En la publicació denuncien que fa 25 anys que pateixen precarietat laboral i discriminació salarial. Es queixen de cobrar un 25% menys que la resta de treballadors de la Generalitat.
Asseguren que "la dignificació de l'ACN no pot esperar més". I reclamen que els seus sous siguin equiparats als estàndards del sector públic català per al 2024.
Per solucionar part d'aquests problemes amb les seves condicions de treball, reclamen al Govern i al Parlament que actuïn immediatament.
Actualment, l'ACN és propietat de l'empresa pública INTRACATALONIA SA. Des del 2006, està participada en un 70% per la Generalitat de Catalunya i en un 30% per la CCMA.
Treballant amb el cotxe particular
Les desconsideracions de l'ACN amb els treballadors no es limiten només a l'àmbit salarial o retributiu. Van més enllà.
El comitè d'empresa de l'Agència Catalana de Notícies ha denunciat que els reporters es desplacen, en horari de treball, amb els seus cotxes particulars.
Una situació que no es dona a mitjans públics com TV3 o Betevé, que disposen de vehicles propis.
Com a solució a aquest problema, els treballadors proposen una flota de vehicles per a l'ACN que sigui capaç de cobrir els desplaçaments de treball. Consideren que “les notícies no s'han de cobrir amb cotxes particulars” .
Una possible solució: la Llei de l'Agència Catalana de Notícies
Una de les peticions reiterades dels treballadors de l'ACN al Govern i al Parlament és l'aprovació de la Llei de l'ACN. Amb aquesta llei volen assegurar la viabilitat futura de l'agència.
Per la seva banda, Oriol Duran (ERC), secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat fins fa unes setmanes, va assegurar al Parlament que ja està treballant a la Llei pròpia per a l'ACN.
Aquesta decisió va ser presa després de descartar la possibilitat d'integrar l'ACN a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Es va prendre després d'un informe desfavorable que posava en qüestió aquesta fusió i els possibles avantatges.
Tot apunta que finalment s'optarà per una entitat de finançament públic controlada pel Parlament i els grups parlamentaris. El mateix informe, que desaconsella la fusió amb la CCMA, indicava que així "s'evitaria la politització de la informació" i "l'ús partidista" per part del Govern de torn.
La possibilitat de vendre o privatitzar l'ACN va ser descartada des d'un primer moment, ja que amb l'estructura actual i sense fons públics, faria fallida en pocs mesos.
Tal com indica a la seva pròpia web, l'Agència disposa demés de 60 redactors repartits per Catalunya i corresponsals a Madrid i Brussel·les.
Més notícies: