Mònica García, ministra de Sanitat
POLÍTICA

El Gobierno convoca d'urgència el Consell de Salut després de les crítiques rebudes

L'augment de casos de grip i covid-19 a tot el país ha portat el Govern a convocar el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut per "unificar els criteris" amb què abordar el pic epidèmic


Fa tan sols uns dies, la consellera de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Fátima Matute, li recriminava al Govern no haver estat actuat amb previsió davant el repunt de casos de grip i covid a tot el país.

I és que, actualment, les urgències de molts centres mèdics de llarg a llarg d'Espanya es troben col·lapsades. Segons Matute, la incidència de grip a Madrid és semblant a la dels anys prepandèmics. Per això, la consellera no va dubtar a criticar la ministra de Sanitat, Mónica García, per no posar-se en contacte amb el govern de la Comunitat de Madrid.

Fatima Matute, consellera de Sanitat a la Comunitat de Madrid

Per abordar els “pics de virus respiratoris”, la ministra de Sanitat, ha convocat un Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) extraordinari. Aquest consell, que es reunirà el pròxim dilluns 8 de gener, té l'objectiu d'unir criteris a tots els territoris per gestionar la situació de manera conjunta.

Aquesta convocatòria s'ha dut a terme després que el 4 de gener passat, se sabés que els casos de grip han augmentat un 75,7% en una setmana. Segons les dades de l'Institut de Salut Carles III, la incidència de casos va passar de 249,4 casos per cada 100.000 habitants a 438,3, cosa que ha alarmat el Ministeri de Sanitat.

Davant l'augment de contagis a tot el país, els metges de família han demanat que la màscara torni a ser obligatòria, cosa que ja s'ha fet a la Comunitat Valenciana i a Catalunya.

La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC) ha demanat al Ministeri de Sanitat que es prenguin mesures “extraordinàries” i es tornin a imposar mesures pandèmiques. Pels metges espanyols, és important tornar a la dispersió de gel hidroalcohòlic i a la distància de seguretat en centres sanitaris. Des de la SemFYC han fet una crida a la ciutadania, a qui li han demanat acudir als centres de salut només en cas de necessitar atenció mèdica.

DOctora escortant una pacient, ambdues amb màscares

Fátima Matute, que va ser qui va anunciar aquesta reunió interterritorial, va criticar durament el Ministeri de Sanitat per “manca de planificació”. I és que per a Matute, aquesta convocatòria interterritorial, hauria d'haver arribat abans del “bec endèmic”.

La Comunitat Valenciana i Catalunya tornen a implantar la màscara obligatòria en centres de salut

Davant d'aquesta situació, la Comunitat de València ha tornat a l'ús obligatori de màscares a centres sanitaris per evitar l'augment de contagis. I és que l'informe d'aquesta darrera setmana apunta que a la Comunitat Valenciana s'han registrat 1.501 casos per cada 100.000 habitants.

Catalunya s'ha sumat a la Comunitat Valenciana i també ha implementat l'ús de mascaretes a centres sanitaris. La incidència a Catalunya s'ha triplicat les darreres quatre setmanes. Això ha portat el conseller de Salut, Manel Balcells, a emetre un comunicat en què assegura que serà obligatòria la màscara.

➡️ Política

Més notícies: