Muntatge amb un primer pla d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, tots dos amb cara seriosa
POLÍTICA

ERC frena el retorn de Puigdemont

La llei d´amnistia condicionarà les eleccions catalanes


Fa dies que ERC i Junts rivalitzen per l'autoria de la llei d'amnistia, però és evident que aquesta no beneficia tothom igual. Els de Carles Puigdemont hi surten guanyant, perquè el triomfal retorn de l'expresident serà un cop d'efecte més gran que la simple rehabilitació d'Oriol Junqueras. Comença ara una guerra entre les dues formacions.

La tramitació de l'amnistia al Congrés dels Diputats, aquest dilluns, ja ha suscitat les primeres discrepàncies. El PSOE va registrar en solitari una llei que portava la firma d'ERC i Junts (a més de Sumar, Bildu, PNB i BNG). Segons revela Vózpopuli , la raó és un estratagema dels republicans per dilatar la posada en marxa de la llei.

Segons aquesta informació, els republicans haurien forçat la presentació en solitari de la llei per dilatar els temps de tramitació. Quan un text el presenten diversos partits, es tramita amb més celeritat que quan el presenta un de sol. L'objectiu d'Esquerra és endarrerir “l'efecte Puigdemont” pensant en les properes eleccions a Catalunya.

L'amnistia i les eleccions catalanes del 2025

Les previsions més optimistes apunten que la llei es podria posar a la primavera del 2024. Els jutges tindran llavors dos mesos per aplicar-la, i les autonòmiques catalanes, si no hi ha avançament electoral, tindran lloc el 2025. Els temps s'acoblen a les necessitats de Junts , que podria rendibilitzar electoralment “l'efecte Puigdemont”.

Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat

Els republicans només compten amb la rehabilitació de Junqueras, en clar declivi, i la tornada de Marta Rovira. La secretària general d¿ERC seria una de les beneficiàries de la mesura de gràcia. Cal recordar que la llei d'amnistia inclourà els casos de terrorisme sense sentència ferma, i que tant Puigdemont com Rovira han estat imputats per terrorisme en el cas del Tsunami Democràtic.

En tot cas, la llei podria dilatar-se pels obstacles al Congrés i al Senat, i les eines existents per deixar en suspens els efectes legals de la norma. El Tribunal Suprem serà el primer escull, i després vindrà el Tribunal Constitucional i fins i tot la justícia europea. Paradoxalment, ERC es podria beneficiar electoralment de la dilatació d'una norma de què depèn la tornada de Puigdemont.

Puigdemont demana protecció a Esquerra

A les darreres hores, Carles Puigdemont ha demanat per escrit al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, l'assignació d'escorta. L'expresident al·lega “l'augment del nivell de risc i de perillositat per a la seva persona”. Ha aprofitat a més per carregar contra ERC, per haver rebutjat anteriorment la petició.

L'expresident recorda al Govern d'ERC que va fer la mateixa petició fa un any i que només va rebre “el silenci com a resposta”. Carles Puigdemont demana la protecció dels Mossos d'Esquadra, que li correspon com a 130è President de la Generalitat. Però la conselleria d'Interior respon que els Mossos no tenen competències fora de les fronteres de Catalunya.

Es tracta d'un altre episodi de fricció, hores després que Oriol Junqueras negués a Laura Borràs el dret a emparar-se a l'amnistia. Les declaracions del president d'Esquerra van provocar la reacció de Francesc de Dalmases, que li va dir "residu polític caducat". Alhora, l'excap de gabinet de Junqueras, Sergi Sol, va anomenar "neci" Carles Puigdemont.

Guerra total entre ERC i Junts

Lluny de reconstruir la unitat de l'independentisme, les negociacions a Madrid han pujat la tensió entre ERC i Junts. Esquerra treu pit per haver aconseguit compromisos històrics com ara la condonació d'una part del deute i el traspàs de Rodalies. I Junts s'hi apunta el gol de l'amnistia, el referèndum i el verificador.

A l'horitzó hi ha les eleccions catalanes del 2025, en què els dos partits patiran un enorme desgast. Els republicans pel llast del govern en minoria, i els postconvergents pel sí de Puigdemont a Sánchez. Els dos partits utilitzaran les armes per arribar a la cita electoral amb avantatge.

Junts jugarà la carta de Carles Puigdemont per enfrontar-se als seus dos grans rivals, Pere Aragonès i Salvador Illa. Les opcions d'Esquerra passen per rellançar el lideratge del President Aragonès davant de l'ocàs de Junqueras. La incògnita serà quina estratègia adoptarà el PSC amb l'entrada de Junts al?òrbita socialistes.

➡️ Política

Més notícies: