Muntatge de fotos de primer pla de Carles Puigdemont i Sílvia Orriols, tots dos amb rostre mig somrient

POLÍTICA

L'enquesta del CIS augura un terratrèmol a la política de Catalunya després de les eleccions

Carles Puigdemont necessitaria Sílvia Orriols per governar si vol un pacte entre indepes

El Centre d'Investigacions Sociològiques, el CIS, ha fet pública la seva enquesta de cara a les eleccions catalanes del 12 de maig i certifica en certa manera el que ja coneixem.

Salvador Illa seria el guanyador de les eleccions de manera clara i el PSC aconseguiria entre el 26,9% dels vots i el 28,3%, molt per sobre dels seus rivals. Els dos principals partits processistes es mourien entre el 16,3% dels vots i el 19,5%. Segons el CIS, Junts podria guanyar en escons a Esquerra, però els de Pere Aragonès traurien més vots que Carles Puigdemont.

La quarta posició seria per al PP, que podria arribar a multiplicar gairebé per 5 els escons i s'enfilaria fins al 10% dels vots. Vox seria cinquena amb el 7,5% dels suports. Per darrere se situarien els Comuns, amb el 6,4% i la CUP, amb el 4,6%.

Imatge d'una persona introduint una carta d'una votació en una urna

Per primera vegada, el CIS de Tezanos projecta l'entrada al Parlament de Sílvia Orriols. Aliança Catalana podria arribar als dos escons i sumar el 3,4% dels suports, mentre Alhora de Ponsatí i Graupera no supera l'1,2% dels vots.

La gran diferència del CIS amb les altres enquestes publicades els darrers dies és l'empat tècnic que pronostica entre ERC i Junts, cosa que els altres sondejos descarten. Segons Tezanos, Junts obtindria més representació a Lleida i Girona, mentre que ERC la superaria en vots gràcies a Barcelona i Tarragona.

Enquesta del CIS 25 d'abril

PartitEscons
PSC39-40
Junts28-30
ERC27-28
PP13-14
Vox8-9
Comuns7-8
CUP5-7
Aliança Catalana0-2

Font: CIS

El CIS reafirma, doncs, la victòria de Salvador Illa i del PSC i l'ascens d'Alejandro Fernández. Però no només això: confirma la tendència a l'alça de Sílvia Orriols i dona gairebé per feta la seva entrada al Parlament de Catalunya.

El resultat deixa el processisme sense majoria absoluta. La suma alta de Junts, ERC i la CUP dona 66 diputats. Només arribarien als 68 diputats necessaris si obtinguessin els vots de Sílvia Orriols. Un tremolor de terra polític en tota regla. L'altra opció seria una sociovergència, que sumaria pels pèls, i un tripartit del PSC, amb ERC i els Comuns.

L'enquesta del CIS es va desenvolupar entre l'11 i el 22 d'abril, amb totes les cartes damunt la taula i ja coneixent la decisió de Carles Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: