Muntatge amb 3 plànols mitjans d'Ione Belarra, Yolanda Díaz i Irene Montero somrient
POLÍTICA

Es desferma una nova guerra entre Podemos i Sumar

Irene Montero estudia liderar una llista en solitari a les Europees

Expliquen que va ser Winston Churchill qui ho va explicar a un diputat jove que s'estrenava al Parlament britànic. Des d'aleshores, és una màxima que tot polític ha de conèixer: els adversaris són als partits rivals i els enemics, al propi. A Yolanda Díaz, si encara no ho sap, farien bé d'explicar-li. Que Irene Montero jugui amb la possibilitat de liderar una llista de Podemos per a les properes Europees és cada vegada una possibilitat més certa, segons informa El Confidencial.

Monedero

La maniobra no és una idea de Montero, sinó un dels cofundadors del partit, Juan Carlos Monedero. Ho va avançar el 18 de setembre amb un article d'opinió al digital Público. Hi explicava que presentar una llista de Podemos a les Europees és una manera de dir-li a Sumar quants suports reals té.

Com que es tracta d'uns comicis que funcionen amb circumscripció única, són unes eleccions ideals per a aquests experiments. A més, tampoc no tenen un impacte directe en la governabilitat domèstica, ja que, tradicionalment, a Espanya s'han utilitzat aquests comicis com a cementiri d'elefants.

Pressions

La gens subtil amenaça és part de les maniobres que Podemos executa per tornar a col·locar Irene Montero a la bancada blava d'un futurible nou Executiu de Sánchez. Tot i el seu discutible full de serveis, a Podemos continuen considerant-la com el seu “principal actiu polític”. Avui, ni Díaz ni els seus socis contemplen el seu nom entre els ministrables que proposaran Sánchez si, al final, surt airós de la investidura.

A llarg termini

Si finalment Montero es queda fora del proper Consell de Ministres, que Podemos concorri en solitari a les Europees esdevé una possibilitat certa. Serà, expliquen els ideòlegs de la formació, un assaig per veure si tindria sentit concórrer amb llista pròpia a unes eventuals Generals anticipades.

Aquí es llegeix, però, una altra dada: en aquest plantejament, va implícit que a Podemos donen per fet que si Sánchez és investit, la legislatura serà curta. Al gairebé segur proper President, per tant, se li complica el panorama. Per què? Perquè, entre els potencials activadors de crisis internes que haurà de vigilar dins la majoria de progrés ocuparan lloc destacat els diputats de Podemos enquadrats a Sumar. Si executen la maniobra de les Europees i funciona, faran tot el possible perquè les Generals es convoquin com més aviat millor.

➡️ Política

Més notícies: