La demolidora resposta de Sílvia Orriols a un periodista de TV3 per la guerra a Gaza
Orriols sempre ha explicat el que és obvi: que TV3 no és objectiva en relació amb Gaza i Israel
Xesco Reverter, que té 45 anys i ha estat corresponsal de TV3 a Washington, té un màster en Relacions Internacionals. També, del 2010 al 2017, va ser Cap d'Internacional també a TV3. A priori, hauria de ser una persona perfectament informada sobre assumptes com el conflicte araboisraelià, però vist què ha passat aquesta setmana, sembla no ser-ho. Sílvia Orriols, que abans d'arribar a l'Alcaldia de Ripoll era administrativa, li ha donat una lliçó espectacular a Twitter.
Les ulleres de Xesco
Que a TV3 tracten de manera peculiar el conflicte que enfronta israelians i palestins és ben sabut, però aquest 16 de novembre Reverter ha protagonitzat un salt qualitatiu. El tuit i la peça passaran als annals –mai millor dit- del periodisme català. Potser fins i tot s'estudiarà un dia a la universitat (la Ramon Llull, privada, per a més senyes) en què es va llicenciar. Com a exemple de què no s'ha de fer, és clar.
Sí: el que sembla és el que és. Després de conèixer que a l'hospital d'Al-Shifa l'Exèrcit Israelià va trobar “deu fusells i nou granades de mà” i no el “quarter general de Hamàs”, Reverter es va sentir satisfet.
I tant va ser així que va redactar una peça. Els israelians, abans que ell fes el seu, van mostrar en un vídeo les armes que van localitzar al recinte hospitalari.
Reverter, però, no en té prou. I per això, content, explica el que narra a la informació que ha elaborat: en ella, manté que Israel s'equivocava en relació amb aquest hospital.
Orriols
Sense esperar gens ni mica, Sílvia Orriols va respondre. Ho va fer en la seva habitual línia, que l'ha portada a denunciar repetides vegades com són d'esbiaixats els informatius de TV3 si es tracta de la guerra en curs a Gaza.
I no, a l'hospital de Campdevànol no hi ha armes. Ni allà ni en cap altra instal·lació sanitària d'Occident. Com a màxim, es poden trobar les que puguin portar a sobre agents de seguretat allà presents per alguna raó. A Reverter, però, li és igual. Per què?
Doncs perquè ell és d'aquests periodistes que ja tenen la notícia pensada abans d'enfrontar-se a la realitat que han d'explicar. Per això, en la realitat que observen, busquen només elements que confirmin les afirmacions que porten ja escrites des de la redacció. Això, a la Ramon Llull i a qualsevol altra universitat, també s'hi ensenya: és propaganda. I és lícit fer-la, però intentar colar-la com a informació és indecent.
Més notícies: