Muntatge de Salvador Illa, amb Puigdemont i Rajoy
POLÍTICA

Cinc líders històrics del PSC acusen Carles Puigdemont i Rajoy

Raimon Obiols, Narcís Serra, José Montilla, Pere Navarro i Miquel Iceta defensen l'amnistia com a 'solució al conflicte'


Aquest diumenge els cinc exprimers secretaris del PSC han publicat un article a la revista del partit on acusen el govern de Carles Puigdemont i el de Rajoy de no saber dialogar.

Raimon Obiols, Narcís Serra, José Montilla, Pere Navarro i Miquel Iceta signaven aquest diumenge un manifest titulat “L'hora de les solucions”. En aquest article, els líders del PSC donen suport a l'amnistia com a única solució dialogada del conflicte català.

Segons els líders socialistes, el 2017, “els governs presidits per Mariano Rajoy i Carles Puigdemont es van mostrar totalment incapaços d'obrir un diàleg i una perspectiva de solució”.

Per a ells, amb la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern el juny del 2018, hi ha hagut una millora progressiva en la convivència a Catalunya. Segons apunten els socialistes, els indults han contribuït a la normalització de les relacions entre les institucions catalanes i espanyoles.

Tots cinc subratllen que la llei d'amnistia "és un bon camí per al retrobament entre els catalans i per al millor encaix de Catalunya en el marc d'Espanya i la Unió Europea".

Tot i això, els socialistes han acusat tant les dretes espanyoles com els progressistes de forçar la divisió entre catalans i d'obrir una esquerda entre Catalunya i la resta d'Espanya. Des del PSC, ells, asseguren que “han mantingut una acció orientada a evitar la ruptura”.

Santos Cerdán i Carles Puigdemont, reunits a Brussel·les, asseguts en un sofà

Els líders del PSC acusen el PP, Vox i els processistes de forçar la divisió de Catalunya

Sobre les manifestacions dels darrers dies en contra del pacte entre Sánchez i Puigdemont, els líders del PSC es mostren preocupats. Tot i això, asseguren que volen “donar un nou impuls a la política constructiva”.

"Es tracta de tancar una etapa marcada per les conseqüències judicials del procés independentista i de donar un nou impuls al diàleg polític per al reconeixement de Catalunya i la millora del nostre autogovern", asseguren.

A més, en aquest article també hi han dedicat unes paraules al Partit Popular i a Vox. Els líders socialistes els acusen de no prestar cap alternativa d'unió i llibertat per fer front al conflicte.

Segons ells, els partits liderats per Feijóo i Abascal han respost amb imposició i autoritarisme. També els han acusat de boicotejar l'acord signat entre PSOE i Junts, encoratjant els enfrontaments identitaris.

Pla general del cordó policial davant del carrer Ferraz de Madrid i al davant, milers de manifestants amb banderes espanyoles i pancartes contra Pedro Sánchez i l'amnistia

D'altra banda, han assegurat que "la democràcia espanyola no pot cedir a la 'polarització extrema' que està buscant un Partit Popular, pressionat per Vox, i temptat pel trumpisme".

També han demanat als independentistes que abandonin "discursos divisius i posin al davant l'objectiu d'una Catalunya de tots".

Per acabar, han demanat el suport al paper que està adoptant la seva formació política davant aquest nou acord.

➡️ Política

Més notícies: