Primer pla de Pedro Sánchez assegut al seu escó amb cara de preocupació emportant-se la mà a la boca
POLÍTICA

El català que ha donat carabasses a Pedro Sánchez per substituir Calviño

Pedro Sánchez acumula negatives per substituir Nadia Calviño, la principal, la del català David Vegara, algú desconegut per al gran públic, però amb pes històric al PSOE


David Vegara no és un nom comú a la política espanyola. Desconegut pel gran públic, és un històric del PSOE. Ja a la darrera legislatura de Felipe González a La Moncloa va estar treballant a presidència, com a assessor econòmic. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, ha anat alternant el sector privat amb el públic quan el PSOE ha estat a l'oposició.

El 2004, amb l'arribada de Maragall a la Generalitat, va ser nomenat alt càrrec de Sanitat i Seguretat Social. Poc després se'n va anar a Madrid amb Zapatero, on va ser el número dos de Pedro Solbes. El 2009, però, va dimitir quan Solbes va ser cessat i va decidir anar-se'n a treballar per al Fons Monetari Internacional i el Fons Europeu de Rescat. Des del 2015 treballa al Banc Sabadell.

Fins aquí el currículum de qui estava cridat a ser el nou ministre d'Economia i substitut de Nadia Calviño. El problema és que David Vegara li hauria dit que no a Pedro Sánchez, una cosa insòlita. Les seves raons tindrà Vegara, entre elles el seu sou actual, molt superior al de ministre. A més, sembla que Vegara no té cap intenció de tornar a la política i encara menys en un Gobierno de coalició amb Sumar i en un moment on la capacitat política en matèria econòmica és molt limitada.

David Vegara quan treballava al Ministeri d'Economia i Hisenda, entre el 2004 i el 2009

Vegara, nascut a Barcelona i vinculat a la UAB ia la Pompeu Fabra, ha donat carbasses a Pedro Sánchez. Era el seu candidat preferit i és el principal motiu pel qual encara no hi ha ministre. Hi ha altres noms, com el de José Manuel Campa, president actual de l'Autoritat Bancària Europea. Segons avança El Confidencial Digital, aquest també s'hauria negat, de manera que el procés serà més llarg del que s'esperava.

Pedro Sánchez busca un economista de prestigi i David Vegara complia tots els requisits. El problema és precisament l'experiència viscuda per Nadia Calviño, que s'ha passat la legislatura fent de contrapès de Yolanda Díaz. Qualsevol proposta econòmica del PSOE comptava amb el pols del seu soci –ara dit Sumar–, una situació de desgast que no vol viure Vegara.

De moment, doncs, Pedro Sánchez continua buscant, de moment sense fortuna. Necessita un nom de prestigi i amb una imatge prou potent per frenar Yolanda Díaz i mantenir la seva mà estesa al sector econòmic. Diverses fonts apunten que, si la cerca segueix sense resultats, podria escollir José Luis Escrivá, que ara mateix compta amb un ministeri, el de Transformació Digital, de menor pes.

➡️ Política

Més notícies: