La candidatura de Carles Puigdemont per a les eleccions europees corre perill
La causa oberta pel Tribunal Suprem podria acabar propiciant la suspensió dels drets polítics de l'expresident
A hores d'ara de la legislatura queda clar que la sort del Govern de Pedro Sánchez depèn de la supervivència política de Carles Puigdemont. Tot i que Junts segueixi negant que l'amnistia sigui una sortida personal, el seu objectiu és que l'expresident pugui concórrer a les properes eleccions europees. L'obertura de la causa per terrorisme al Tribunal Suprem complica seriosament les seves aspiracions.
A Junts veuen l'amnistia com una rehabilitació política per a Puigdemont en ple procés de renovació tant del partit com de l'espai independentista. La possibilitat que l'expresident acabi apartat ara és més real que mai. I això amenaçaria tant les aspiracions electorals de Junts com l'acord de legislatura.
Segons informa El Confidencial, Puigdemont tem acabar reduït a la irrellevància política com li va passar a Oriol Junqueras. El perill principal és l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que podria inhabilitar l'expresident per a la seva elecció i el posterior exercici del càrrec. L'article impedeix que els processats per terrorisme i rebel·lió puguin presentar-se a les eleccions i tenir càrrecs polítics.
Puigdemont, contra les cordes
Puigdemont es lliuraria per ara d'aquest article, ja que s'aplica només en aquells casos en què la interlocutòria de processament és ferma i es decreta presó provisional. Perquè això passi, la jutgessa d'instrucció hauria de cursar un suplicatori a l'eurocambra i que aquest fos aprovat en votació. Després el Tribunal Suprem citaria l'expresident a declarar com a imputat per terrorisme, i en cas de no presentar-se dictaria una ordre de cerca i captura i ingrés a la presó.
Això seria suficient perquè es complissin els dos requeriments del 384 bis, i se suspenguessin els drets polítics del processat. Paral·lelament es tramitarà una llei d'amnistia que Junts i el PSOE intenten ara accelerar al màxim. Si l'amnistia no arriba a temps, cosa probable ja que ha de passar pel Senat on el PP té majoria, el futur polític de Puigdemont es complicarà i molt.
Si la suspensió arriba abans que l'amnistia, el Suprem podria portar el cas a la justícia europea i el procediment s'allargaria durant mesos o anys. No hi ha dubte que aquest seria el pitjor escenari per a Puigdemont. Junts intenta ara fer pressió al PSOE perquè modifiqui el text de la llei garantint que les mesures cautelars anteriors a la llei quedin sense efecte una vegada aprovada.
Un fatal error de càlcul
La situació actual és la constatació que, en contra del que pensaven a Junts, el blindatge total i absolut de l'expresident és impossible. Amb els darrers passos fets pels tribunals queda demostrat que els jutges tenen molt de marge per condicionar l'aplicació de l'amnistia. Està clar que s'ha obert un pols entre la justícia i la política, i que la justícia va guanyant ara mateix.
Però això també demostra que Junts va cometre un fatal error de càlcul en votar en contra de la llei d'amnistia. En fer-ho va perdre un temps crucial a la cursa amb els jutges per veure qui arriba primer a la meta. PSOE i Junts intenten ara accelerar els temps, però aquest mes perdut pot acabar resultant fatal per als interessos de Puigdemont.
Si finalment acaba al llimb polític, el futur de Junts entrarà en un escenari ple d'incertesa. Puigdemont no té un successor fort i totes les esperances de renovació del projecte passen per la rehabilitació política de la seva figura. A més, el seu actiu és essencial per a la lluita que s'està lliurant ara mateix entre el secretari general del partit, Jordi Turull, i la presidenta Laura Borràs.
Més notícies: