Carles Puigdemont parlant a un micròfon amb una bandera catalana de fons.
POLÍTICA

Carles Puigdemont s'inventa una nova majoria al Parlament

L'expresident presenta algunes dificultats per diferenciar entre una majoria parlamentària i una majoria social

L'expresident Puigdemont ha intervingut en un acte de l'inici del curs polític del Consell de la República, que s'ha desenvolupat a Verges. Per part seva, l'expresident ha intervingut de manera telemàtica. En el seu discurs, ha plantejat una anàlisi molt personal de la realitat en general i de la realitat política en particular.

D'entrada, ha avisat el president Illa que no pot governar amb quaranta-dos diputats al Parlament. Així mateix, no pot parlar en nom de Catalunya, ni tampoc governar contra la majoria de la població.

Semblaria que l'expresident no ha advertit que, als sistemes parlamentaris, els presidents es posen i es treuen en funció de majories igualment parlamentàries. Té un exemple clar al seu abast. Si Pedro Sánchez és president es degut, entre altres, als vots de Junts.

Pere Aragonès i Josep Rull aplaudint Salvador Illa, president de la Generalitat

En qualsevol cas, l'expresident Puigdemont ha apel·lat a l'aritmètica, encara que sigui al preu de referir-se a una majoria virtual, que involucraria des de Vox fins a la CUP i passant pel PP i l'Aliança Catalana.

Certament, i en efecte, el PSC no té una majoria parlamentària absoluta. Tot i que això no ha estat obstacle perquè ERC decidís oblidar-se de la unitat indepe i fer president Salvador Illa.

Instal·lar-se al record

En un altre ordre de coses, el líder de Junts continua esprement el referèndum de l'1-O amb vocació d'èpica.

Ha qualificat l'esdeveniment del 2017 com una de les bigues mestres de l'independentisme. Tot i això, segons el parer dels abstencionistes - els que van portar el processisme a perdre la majoria parlamentària -, el referèndum del 2017 és precisament un dels fracassos mestres de l'independentisme.

Un home calb subjecta i aixeca amb les dues mans una urna de les que es van fer servir per al referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya. Ho fa enmig d'una manifestació, envoltat de desenes de persones

Sigui com sigui, l'expresident té una altra opinió i ha demanat instal·lar l'esperit i la voluntat en aquell record, davant d'aquells que volen “passar pàgina”. De fet, aquests darrers “van molt equivocats”, raona Puigdemont. "L'1-O és una victòria, un actiu de país, i una de les grans fortaleses del moviment independentista", ha dit.

També ha acusat el Govern del president d'Illa de fer propaganda en dir que el procés s'ha acabat. "Saben que no és veritat", els retreu l'expresident.

"Tenim un govern desacomplexadament i militantment hostil a la independència de Catalunya", conclou l'expresident, després d'una dècada de governs desacomplexadament i militantment favorables a la independència de Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: