Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació i primer pla mitjà de Carles Puigdemont rient. De fons, una foto de la Mesa del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Carles Puigdemont ja coneix fins on arribarà l'amnistia

No tots els 'represaliats' seran amnistiats

Carles Puigdemont i Junts per Catalunya ja saben quines seran les línies vermelles de l'amnistia per al PSOE. Pedro Sánchez i la Moncloa assumeixen que la llei serà necessària per comptar amb els vots dels processistes, però no estan disposats que beneficiï tothom.

Fins avui quedava clar que casos com el de Laura Borrás, condemnada per falsedat en document i prevaricació administrativa, no es podrien beneficiar de l'amnistia. L'expresidenta del Parlament ho va intentar, però ja fa setmanes que l'entorn de Junts hi ha renunciat, conscient que tenen molt més a perdre que a guanyar.

La proposta de Sumar, que es va limitar finalment a un dictamen d'experts, contemplava que tots els actors que van protagonitzar la consulta del 9 de novembre i el referèndum de l'1 d'octubre poguessin ser amnistiats . No hi havia distinció entre manifestants, policies, polítics i els que van alterar l'ordre públic en autopistes o l'aeroport.

El diari ABC publica aquest 17 d'octubre que el PSOE no està per la feina que la nova llei protegeixi els 1.500 'represaliats' dels que parla el processisme. Pedro Sánchez marcarà dues línies vermelles, dos casos en què els protagonistes no podran ser amnistiats. Aquesta decisió ja la sabrien tant Junts per Catalunya com Esquerra.

Pla general d'un manifestant independentista vestit de negre i encaputxat llançant un objecte a una foguera situada davant d'un edifici que té un grafiti que posa 'Puta Espanya' i una estelada

Qualsevol persona que estigui investigada ara mateix per delictes de terrorisme a l'Audiència Nacional no es podria acollir a la llei. Actualment hi ha dotze membres que tenen una causa oberta en aquest sentit. Es tractaria de persones vinculades als Comitès de Defensa de la República, que segons l'Audiència Nacional podrien pertànyer a una organització terrorista. El cas segueix obert i es preveu que pugui ser jutjat aviat.

D'aquesta manera, serien alguns ciutadans sense responsabilitat política els que veurien com la causa judicial continuaria vigent, sense poder acollir-se a la futura llei d'amnistia.

En un segon cas, el Gobierno no té cap intenció que dins de la nova llei es puguin acollir amb el finançament de les dues consultes. Moncloa no vol haver de pagar el compte dels líders indepes, perquè el missatge seria devastador. No només rectifico i aprovo l'amnistia: a més els torno els diners de les condemnes del Tribunal de Comptes.

Pel que fa al 9 de novembre del 2014, la causa ja està tancada i els 6 milions pagats per la caixa de solidaritat. La questió se centra en l'1 d'octubre, que encara no hi ha sentència. Aquesta condemna no serà amnistiada, només és econòmica i no comporta penes d'inhabilitació ni presó.

Pedro Sánchez ja ha marcat els límits de l'amnistia i els líders processistes ja els coneixen. Quedaran pel camí una dotzena d'activistes, però no sembla plausible que aquesta condició posi en perill l'acord.