Pla mitjà de Pere Aragonès parlant al discurs de Sant Esteve amb una senyera al fons

POLÍTICA

Canvis al Govern: Aragonès prioritza les eleccions als problemes de la gent

El president de la Generalitat sacseja inesperadament l'executiu català quan falta un any -com a molt- per als pròxims comicis a Catalunya

Pere Aragonès ha sorprès tothom anunciant canvis al Govern. El president de la Generalitat ha comparegut públicament aquest dimarts al migdia. Ho ha fet per sorpresa i per comunicar la reestructuració que patirà l'executiu català quan falta, com a molt, un any per a les eleccions al Parlament de Catalunya. Unes eleccions s'han de celebrar el febrer del 2025 a molt estirar.

Laura Vilagrà, que és la titular de la Conselleria de Presidència, ha estat nomenada vicepresidenta del Govern. I Sergi Sabrià, fins ara director de l'oficina d'estratègia i comunicació de la presidència i del Govern passarà a ser viceconseller d'estratègia i comunicació del Govern.

Plànol curt de la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, al Palau de la Generalitat, 4 de maig de 2023

Així doncs, Pere Aragonès fa uns nomenaments més estètics que una altra cosa. I és que, com ell mateix ha reconegut, els canvis es deuen, bàsicament, a "enfortir, reconèixer i donar projecció" a unes persones que, l'any que queda de legislatura, exerciran "un rol que, en gran part, ja estaven duent a terme”.

Preparant-se per a les eleccions

Pere Aragonès ha justificat aquests canvis al·legant els reptes que té el Govern aquest darrer any de mandat. "La situació de la sequera, avançar en la resolució del conflicte polític amb l'Estat i avançar en aspectes fonamentals com ara un finançament singular per a Catalunya, el traspàs de Rodalies i redoblar esforços per a un fort compromís amb la llengua catalana", ha exposat el president de la Generalitat.

Pla mitjà de Sergi Sabrià parlant des del faristol del Parlament de Catalunya

A ningú se li escapa, però, que aquesta reestructuració té un rerefons electoralista. Quan falta un any, com a molt, per celebrar les properes eleccions a Catalunya, Pere Aragonès ha decidit reforçar, encara que sigui estèticament, la seva mà dreta i el responsable de la comunicació del Govern. No s'ha creat una viceconselleria de sequera, ni de sanitat (encara que estigui col·lapsada), ni d'educació (encara que l'informe PISA hagi evidenciat el seu mal estat), ni de seguretat (amb una delinqüència a l'alça).

El president ha optat per reforçar la comunicació en un darrer any clau per als interessos d'un Govern que podria canviar de mans d'aquí a un any després de les eleccions, ja que totes les enquestes auguren una caiguda d'ERC als propers comicis catalans. Quan una administració no ha fet del tot bé les coses, apareix recurrentment l'excusa de “no hem sabut comunicar bé”. I, davant d'una Generalitat que acumula diverses garrotades, Aragonès ha prioritzat aquest aspecte i intentar arribar de la millor manera a les properes eleccions, abans que reforçar les conselleries que sumen diversos problemes, com són Salut, Educació, Acció Climàtica o Interior.

Insisteix a les eleccions per al 2025

Pere Aragonès ha aprofitat la compareixença per donar un toc d'atenció a l'oposició i recordar que té totes les intencions d'esgotar la legislatura. Després d'afirmar que les eleccions se celebraran quan toquen, el febrer del 2025, el president ha deixat clar que "davant dels dubtes que volen presentar alguns, nosaltres el govern de les certeses". El dubte és si es referia a les certeses de la crisi de la sequera, el mal estat de l'educació, l'augment dels delictes a Catalunya o el col·lapse als centres sanitaris.