Primer pla de Ione Belarra somrient i mirant a càmera
POLÍTICA

Augmenten els problemes a Podemos

Dimiteix el portaveu del partit a Madrid capital


Luis Nieto, portaveu de Podemoa a Madrid, ho deixa. Ho fa, explica ell mateix, perquè la Secretaria Estatal (organisme intern de Podem) no ha posat a les mans “les eines necessàries per activar unes Primàries”. Amb la seva dimissió, espera, “es posarà en marxa el procés”.

A Nieto el van escollir per al càrrec el 2020. Segons els estatuts interns de la formació, s'hauria d'haver renovat ja el 2022, cosa que no es va fer tot i que ell no volia seguir.

Qui és Luis Nieto?

A més de portaveu (sense voler ser-ho des del 2022) de Podemos a Madrid, Luis Nieto Pereira és també un il·lustre independentista gallec. I no és, a més, un qualsevol, perquè va passar dos anys i mig a la presó. Hi va ser per què; el 1980, amb 23 anys, a Orense; va atracar un banc.

Per fer-ho, va procedir —així ho va estimar l'Audiència Nacional el 1982— “amb violència i intimidació en les persones i utilització d'armes perilloses”. Els jutges també van considerar que Nieto formava part d'una “associació o grup disciplinat que ha escollit la violència com a mitjà per assolir el triomf de les seves aspiracions independentistes”. En suma, allò que avui anomenem un grup terrorista.

Luis Nieto Pereira, exportaveu de Podem

La banda tenia fins i tot nom: Loita Armada Revolucionària. A més, Nieto ha estudiat Magisteri i ha treballat a llibreries i impremtes. Així i tot, la seva ocupació més coneguda va ser la d'assessor d'una edil del govern municipal madrileny que va encapçalar Manuela Carmena.

Sigui com sigui, el seu periple al capdavant de PodemosMadrid ja és història.

I ara, un atleta

El millor col·locat per rellevar-lo —mai millor dit— és Roberto Sotomayor, atleta professional que va voler ser alcalde de Madrid amb Podemos aquest mes de maig i no va aconseguir ni ser regidor. Amb un 4,87% dels vots, es va quedar a prop, però no va poder.

Nieto Pereira deia aquests dies que abandona el càrrec amb una “espina clavada” que és no haver vist Sotomayor entrar a l'Ajuntament. Si arriben a assolir el 5% dels vots, haguessin obtingut quatre regidors, un menys dels que va obtenir Vox amb un 9%.

Roberto Sotomayor, es va presentar a alcalde de Madrid per Podem

Sotomayor, que va penjar les botes després de ser tres vegades campió d'Europa en mig fons en categoria de més grans de 35, espera tenir més sort a les Primàries. De moment, i així ho remarca el partit, és conseller ciutadà estatal.

Sobre l'exconvicte Nieto Pereira, se sap que Sotomayor, sembla, l'admira. Fa no res, deia que “és dels imprescindibles”. Quan en un partit a l'esquerra del PSOE diuen això d'algú, val més anar-se'n preparant.

➡️ Política

Més notícies: