Muntatge d'Elena Fort i Joan Laporta a l'estadi Lluis Companys

POLÍTICA

El Barça i Joan Laporta s'acosten més que mai a Junts per Catalunya

La directiva culer Elena Fort substituirà Jaume Alonso-Cuevillas com a diputada de Junts al Parlament

Joan Laporta enforteix una mica més els vincles amb el partit de Carles Puigdemont amb el fitxatge d'un alt càrrec del Barça pel grup parlamentari de Junts. És Elena Fort, vicepresidenta institucional i portaveu del Barça, que ocuparà l'escó de l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas després de la seva renúncia. Fort, llargament vinculada a Junts i responsable de l'Espai Barça, és l'enllaç entre el partit de Puigdemont i l'entitat presidida per Laporta.

La directiva del FC Barcelona va ser diputada de Junts per Catalunya la legislatura passada, a la qual es va incorporar també després de diverses renúncies. El 2021 va decidir aparcar la seva aventura política per embarcar-se a la candidatura de Laporta a la presidència del Barça. Malgrat tot, mai no ha deixat d'estar vinculada al partit de Puigdemont, i en aquesta legislatura ha estat assessora del grup parlamentari.

Primer pla de Joan Laporta seriós en una roda de premsa del FC Barcelona

Fort va arribar a anar a les llistes municipals per Barcelona el 2019, que va encapçalar l'exconseller Quim Forn. La seva llarga vinculació amb el partit coincideix amb la seva forta unió a Laporta, amb qui ja va estar a la seva primera etapa com a president del Barcelona. Ara, el retorn a la primera línia política uneix encara més els llaços entre Laporta i Puigdemont.

El Barça, més a prop de Junts

Elena Fort representa la persistència dels perfils polítics dins l'estructura d'un Barcelona menys polititzat que a la primera etapa de Laporta. Alhora, a Junts veuen amb molt bons ulls els gots comunicants amb el Barça. Forma part de la convicció a Junts que Catalunya és el Barça i el Barça és Catalunya, així que per controlar el país cal tenir també un peu al FC Barcelona.

El paper de Fort a la directiva del FC Barcelona ha estat molt important per impulsar l'esport femení a l'entitat. A més dels seus coneixements jurídics, a Junts posen en valor la seva familiaritat amb les pràctiques parlamentàries. La seva incorporació es produeix en un moment especialment delicat per la divisió interna a Junts.

Jaume Alonso-Cuevillas era una de les poques persones de confiança que li quedaven a la presidenta de Junts, Laura Borràs, al grup parlamentari. La seva renúncia deixa una mica més tocat els de Borràs, l'únic actiu dels quals ara és Aurora Madaula. Queda per veure quin paper jugarà Elena Fort en aquesta lluita entre sectors pel control del partit.

Fort, un perfil polític a Can Barça

El primer mandat de Laporta va coincidir amb el procés de radicalització del catalanisme, i el flamant president va portar el club a una politització evident. Laporta va arribar a aquesta segona etapa amb un perfil polític més baix, coincidint també amb el declivi del Procés i la desmobilització de l'independentisme. Però la llei d'amnistia i la crisi institucional del Barça han tornat a unir els interessos de Puigdemont i Laporta.

El president del Barcelona planteja l'escàndol Negreira i l'ofensiva judicial contra Puigdemont i l'independentisme com a part d'un tot. En una entrevista recent, el mateix Laporta es va mostrar a favor de l'amnistia i no va amagar la simpatia per Puigdemont. Elena Fort representa aquest lligam entre la política i el futbol que uneix irremeiablement els destins de Junts i del Barça.