Bany de realitat per al PSC amb els pressupostos: tornada al pla inicial
La polarització al Parlament obliga Salvador Illa a aferrar-se a l'estreta minoria de 68 diputats
Salvador Illa va ser investit president de la Generalitat gràcies al suport d'una minoria estreta dels 68 diputats del PSC, ERC i els Comuns. La seva voluntat ha estat explorar noves majories incorporant-hi els suports de partits de l'oposició com Junts. Però els cordons sanitaris imposats a Vox i Aliança Catalana, i la polarització de partits com Junts i PP, a la dreta, i CUP, a l'esquerra, fan impossible explorar una via més àmplia per donar estabilitat a la legislatura.
La primera fase de la negociació dels pressupostos que s'ha obert aquests dies ha demostrat les dificultats del PSC per ampliar-ne la majoria. Això obliga el Govern a enrocar-se a l'estreta majoria que li garanteixen els seus socis d'investidura, ERC i els Comuns. Una majoria suficient per ara, però les reticències dels uns i dels altres a entrar al govern introdueixen un risc evident per als socialistes.
D'una banda, es poden valer de la debilitat d'ERC i els Comuns i la seva necessitat de continuar sent influents al Govern per capejar les seves crisis internes. D'altra banda, però, ERC i els Comuns estan utilitzant la minoria del PSC, amb 42 diputats de 135, per imposar les seves exigències. En aquests pressupostos, republicans i ecosocialistes estan imposant el seu segell per exemple amb el compromís del PSC de no abaixar impostos.
Falla la via d'entesa amb el PSC
Junts era la gran carta dels socialistes per explorar l'acostament a un soci eventual i que el govern no depengués tant d'ERC i els Comuns. Però les negociacions han començat amb mal peu. Aquest divendres tindrà lloc la primera reunió del Govern amb Junts, però ja han advertit que no votaran a favor d'uns pressupostos d'esquerres que no contempla ni tan sols una mínima rebaixa de la fiscalitat.
Aquest dimecres al Parlament, Antoni Castellà ha advertit el PSC que hauran d'escollir: “Si estableixen pactes amb una esquerra reaccionària i conservadora que porta un model de repartiment de la pobresa, o amb el centre de progrés que representem Junts i que defensa un model de compartir prosperitat”.
El PSC ha celebrat que Junts torni a la "política útil", i almenys s'obri a assolir pactes amb el partit del govern. Però de portes per dins saben que la dicotomia en què els posa el partit de Carles Puigdemont fa molt difícil, per no dir impossible, aquests acords. La prioritat absoluta dels socialistes és amarrar els acords amb ERC i els Comuns, i per això presentarà presumiblement uns comptes amb el segell de l'esquerra i continuista amb el govern anterior.
El PP marca una línia vermella
El PSC no descarta futures enteses amb Junts, però ara com ara és una porta que està tancada. Descartats els suports de Vox, CUP i Aliança Catalana, l'únic partit a l'oposició que podria ampliar la majoria dels pressupostos és el PP d'Alejandro Fernández. Un suport que ja es preveia molt complicat, però que queda definitivament descartat per la línia vermella que han marcat els populars.
El portaveu dels populars, Juan Fernández, ha confirmat la disposició a reunir-se amb Salvador Illa per negociar els pressupostos. Però ha avançat que no votaran a favor dels comptes si el PSC no trenca amb ERC: "No participarem en cap aprovació dels pressupostos que tingui introduïts aquells pactes a què van arribar ERC i PSC per a la investidura, aquesta és la nostra línia vermella" .
Sense el suport de Junts ni del PP, al PSC només li queda tornar al pla inicial i esperar el congrés d'ERC per negociar els comptes amb el nou president que surti elegit. Tot apunta que serà Oriol Junqueras, cosa que va a favor dels socialistes per la seva predisposició a mantenir els acords de govern a Madrid ia Catalunya. Tot apunta per tant que Salvador Illa continuarà governant amb una majoria estreta de 68 diputats, i havent de negociar contínuament amb ERC i els Comuns.
Més notícies: