Artur Mas confirma el retorn de Convergència
L'expresident ha definit la nova etapa de Junts com una tornada a les essències convergents d'abans del procés
Artur Mas ha estat en els darrers temps un dels personatges de l'òrbita de Junts més repudiats per l'independentisme. Lògic que Carles Puigdemont volgués mantenir les distàncies amb ell, en un moment en què interessava marcar múscul independentista per diferenciar-se d'ERC. Alguna cosa ha canviat darrerament. L'expresident ja va maniobrar fa uns mesos perquè Mas i Pujol agafessin el carnet del partit. Ara, després del congrés de refundació, Puigdemont aposta decididament per Artur Mas com a un dels referents del nou Junts.
L'expresident està guanyant visibilitat i aquesta mateixa setmana ha visitat Els Matins de TV3 per concedir una entrevista molt significativa. Va dir ni més ni menys que "el congrés de Junts per Catalunya suposa la recuperació de l'espai i el projecte de Convergència", i que "són els catalans els que han decidit que la independència ha de quedar en un segon pla".
Artur Mas retrata així el viratge de Carles Puigdemont i el projecte. Un projecte que ha passat de ser una confusa amalgama ideològica, des de l'esquerra woke al conservadorisme, a recuperar les seves essències dretanes. I que ha passat de fer de la confrontació amb l'Estat el pilar a defensar-lo amb la boca petita i assumir la superació de l'etapa del Procés.
Sota el poder absolut de Carles Puigdemont i Jordi Turull, Junts ha iniciat una etapa de recentralització i replegament ideològic. També és més possibilista, aprofitant els pocs espais d'influència que té a Madrid ia Catalunya. És significativa la seva progressiva retirada del front internacional, amb l'escó de Toni Comín encara a l'aire i el Consell de la República en procés de desmantellament.
A nivell ideològic, Junts ha donat un cop de volant a la dreta per diferenciar-se de la coalició de govern progressista (PSC, ERC i Comuns) i per competir amb Aliança Catalana. Ho ha fet amb dos temes recurrents. Un és la immigració i seguretat, amb la voluntat d'abandonar la temptació woke d'aquests darrers anys i tornar a ser el partit de l'ordre a Catalunya. L'altre és un model econòmic liberal conservador basat en una reducció dels impostos i menys planificació estatal.
Surt Laura Borràs, entra Artur Mas
A nivell estratègic, Junts es presenta com a un projecte renovat que aspira a reunificar l'independentisme sota el lideratge simbòlic de Carles Puigdemont. A la pràctica, això xoca amb la realitat. Primer, per les reticències que genera Carles Puigdemont entre un sector important de l'independentisme rebotat amb els líders processistes. I per altra banda, perquè la necessitat de seguir aferrat al poder l'obliga a pactar amb el PSOE a Madrid i amb el PSC a institucions locals com l'ajuntament de Tarragona.
A més, la purga dels borrasistes a l'executiva de Junts marca una clara rectificació de l'estratègia seguida fins ara. Amb la desaparició de Laura Borràs i la consolidació del nucli dur convergent, Junts perd el seu element més radical i intenta adaptar-se a la nova realitat sense una majoria independentista al Parlament.
Molts veuen com una cosa significativa que Laura Borràs hagi perdut presència pública a favor d'Artur Mas en aquesta nova etapa de Junts. No sembla la millor carta de presentació per a un moviment que es reivindica hereu de l'1 d'octubre i que aspira a reunificar totes les tendències independentistes. Això xoca frontalment amb la veritable necessitat de Puigemont, que passa per tornar a ocupar la centralitat i guanyar terreny al PSC en aquesta nova etapa de la política catalana.
Més notícies: