Laia Estrada parlant davant la premsa al Parlament de Catalunya

POLÍTICA

Així és Laia Estrada, la candidata de la CUP condemnada per atemptat a l'autoritat

Nascuda a Tarragona, la futur cap de cartell dels anticapitalistes també va ser denunciada per un company de la formació i acumula diverses polèmiques, com demanar que es pugui avortar fins als 9 mesos

La CUP està en ple procés de refundació. Una refundació tan profunda que tres dels quatre primers llocs de la llista per Barcelona l'ocuparan diputats actuals (la quarta persona ho va ser el 2015). El candidat de Girona també ho és i el de Tarragona ho va ser el 2015.

Laia Estrada serà la cap de cartell de la CUP per Barcelona. L'actual diputada va vèncer en el procés de primàries a Laure Vega, també diputada, en unes votacions que van comptar amb la participació de 863 persones.

La candidata dels anticapitalistes va iniciar la seva carrera a la política institucional el 2015, quan va ser regidora del partit a l'Ajuntament de Tarragona. A la seva ciutat natal, Estrada va destacar per la seva militància en el moviment feminista i la seva participació en defensa de la salut pública.

Durant la seva militància a Tarragona, va tenir la seva primera polèmica. El 2014, un altre simpatitzant de la CUP, Toni Teixidó, va qüestionar que Laia Estrada fos la candidata cupaire a les eleccions municipals del 2015. Al·legava que a l'assemblea en què es va prendre la decisió, Estrada va rebre un vot menys que l'altre aspirant. Això va provocar, segons la denúncia, que el pare d'Estrada l'insultés i l'amenacés d'agredir-lo.

La denúncia finalment va ser arxivada perquè va ser presentada quan els fets ja haurien prescrit. El cas va acabar a la Comissió de Garanties de la CUP, que va avalar l'expulsió de Teixidó de la formació anticapitalista.

Laia Estrada, condemnada per atemptat a l'autoritat

Més tard, el 2017, es confirmava la sentència que condemnava Laia Estrada a tres mesos de presó per atemptat contra l'autoritat. Els fets van passar el 2009 durant una protesta a les portes de la botiga Bershka. El jutge va condemnar la futura candidata de la CUP al Parlament i dos companys seus per agredir diversos agents, però va poder evitar la pena de presó després de pagar 1.780 euros.

Poder avortar fins als 9 mesos

Més enllà dels seus embolics amb la justícia i amb altres companys de partit, Laia Estrada també ha estat envoltada de polèmica per la seva activitat política. La més recent, quan va liderar la proposta de la CUP de permetre l'avortament en qualsevol moment de l'embaràs. És a dir, fins i tot fins als 9 mesos.

Els anticapitalistes van presentar el març d'aquest any una proposició de llei que no només permetia l'avortament fins als 9 mesos, sinó que pretenia eliminar que els metges es poguessin acollir a l'objecció de consciència per no practicar la interrupció de l'embaràs.

Els altres candidats, vells coneguts

Laia Estrada, actual diputada al Parlament, estarà acompanyada a les llistes per Laure Vega, també diputada. La que serà número dos de la CUP per Barcelona va ser notícia fa unes setmanes pels seus atacs al president de Mercadona, Juan Roig. Totes dues formen part del sector Endavant, el considerat més marxista i anticapitalista (el sector que estava en contra d'investir Artur Mas, per entendre'ns).

De número tres hi haurà Pilar Castillejo, diputada cupaire el 2015, i el lloc número quatre l'ocuparà Xavier Pellicer, també actual diputat. Refundació profunda, la de la CUP.

El cap de cartell per Girona serà Dani Cornellà, que també va ser diputat al Parlament en aquesta darrera legislatura. A Tarragona ho serà Sergi Saladié, que va ser diputat el 2015. Mentre que a Lleida la cara visible serà Bernat Lavaquiol, regidor de la Seu d'Urgell i portaveu de la plataforma Stop Jocs Olímpics d'Hivern.

➡️ Política

Més notícies: