Acusen un escriptor català 'd'extrema dreta' per retratar la realitat de BCN
Lamentar-se del tancament d'una llibreria històrica a la teva ciutat també és d'ultres i extremistes
El periodista, guionista i escriptor català Francesc Canosa i Farran va escriure diumenge passat una columna d'opinió que ha aixecat força polèmica. Com és comú als nostres dies, la reivindicació, encara que sigui mínima, d'una identitat cultural és considerada d'extrema dreta. I això és precisament el que li ha passat a Canosa.
Publicat al Ara, i amb el títol de Barcelona sense persones, l'article compta, a través de la mort d'una llibretera de Barcelona, Gemma Xifré, la despersonalització de la ciutat. A la columna, Canosa celebra la llarga tradició d'aquesta llibreria, així com l'ambient del món dels llibres de col·lecció.
Però llavors va aparèixer la realitat, és a dir, el problema immobiliari. El local on es trobava aquesta llibreria ara té un preu de 6.000 euros que els hereus del comerç no poden afrontar. Però el problema, assenyala Canosa amb agudesa, “és un altre”.
Per a l'autor, el problema fonamental de Barcelona és que expulsa la gent, per això el títol de Barcelona sense persones. “Barcelona és una ciutat captiva i desarmada. S'ha quedat sense Catalunya”, es lamenta Canosa. Tot i així, el que li fa més mal a l'autor és la pèrdua de la identitat catalana, començant per la caiguda de la seva capital.
Llibreries ultres
Aquest article, que podria ser compartit per molts barcelonins que han conegut una altra ciutat, va valdre al seu autor acusacions d'extremista. Segons els seus crítics, aquesta classe de nostàlgia per la “identitat” és pròpia de postulats conservadors i, de passada, ultres. Sembla doncs que la nostàlgia per una mínima continuïtat cultural és distintiu de plantejaments identitaris.
Davant d'això, l'autor es va defensar per xarxes socials i els va retreure a tots aquests crítics que l'insultessin des de l'anonimat. Al marge que també ha mostrat la seva incredulitat davant l'associació amb "l'extrema dreta" després de lamentar-se del tancament d'una llibreria clàssica:
Molts usuaris han volgut mostrar el seu suport a Canosa i també el desconcert davant la politització de qualsevol queixa. "Aquests anònims acusen d'extrema dreta tots els que no opinen com ells", deien molts. De passada, molts ciutadans compartien la seva tristesa davant de la despersonalització de la ciutat.
“M'ha entristit perquè és tal com dius”. “Cada dia costa una mica més de viure a Barcelona”. “He vist tancar moltes llibreries antigues i se'm trenca el cor”.
Més notícies: