Urna electoral amb una gràfica descendent de fons
OPINIÓ

Només falten 20 dies: què passarà el 12 de maig i què no

Sembla clar qui sortirà somrient la nit electoral i qui no tindrà res a celebrar en menys de tres setmanes

Ja no queden ni tres setmanes. D'aquí a 20 dies sabrem qui és el guanyador de les eleccions al Parlament de Catalunya i, sobretot, qui en són els perdedors. Perquè en política no tots guanyen, sinó que molts altres perden. Hi ha alguns dubtes encara per resoldre, com ara la futura política de pactes.

Així i tot, tenim diverses certeses avui dia, comportaments electorals que semblen clars. Podem afirmar que Salvador Illa serà el guanyador de les eleccions i que Carles Puigdemont guanyarà la partida a Pere Aragonès. Sabem que Alejandro Fernández multiplicarà per tres, per quatre o fins i tot per cinc els seus diputats. Tenim clar que la CUP i els Comuns patiran per mantenir els seus actuals 8 diputats.

No cal ser endeví per escriure les afirmacions anteriors. Tingueu en compte que aquest article està escrit abans de les enquestes que de segur han sortit aquest cap de setmana. No cal veure-les, perquè estem parlant de tendències.

És evident que l'efecte Puigdemont beneficiarà Junts per Catalunya, que també s'aprofitarà del desgast d'ERC. Aragonès insisteix a marcar un perfil molt progressista, sense llegir que el context ja és un altre, que el 15-M és passat i que no hi ha res més sistema i carrincló ara que el que predica.

Tot indica, doncs, que el resultat d'Esquerra serà dolent. El que no sabem és fins a quin punt. Compten ara mateix amb 33 diputats i sembla difícil que puguin arribar a la trentena. És més, no seria estrany que perdin una desena de diputats. Tot i això, aquesta és una de les incògnites del 12 de maig.

Muntatge de tots els caps de llistes que es presenten a les eleccions a Catalunya

Un altre dels dubtes que estan sense resoldre és quin partit ocuparà la quarta posició a la foto final. Alejandro Fernández i el PP català surten amb avantatge, tot i que el vot de Vox ha demostrat ser fidel a Catalunya i no sembla que puguin perdre gaires suports. Els populars confien en els debats i la campanya, on Alejandro no només es mostra còmode, sinó que es creix.

Ho sé, ho estaven esperant. Entrarà Sílvia Orriols al Parlament? Tindrà Aliança Catalana algun diputat a la legislatura vinent? La sensació és que és ara o mai. Hi ha espai electoral, hi ha debat i tots en parlen. De moment, encara estem esperant que Aliança comenci la campanya, però tots estarem d'acord que hi ha opcions reals.

És una certesa? Probablement no. Segurament, es tracta del gran dubte del 12 de maig: saber si Orriols pot recollir el descontentament existent a Catalunya.

Muntatge de Carles Puigdemont i Salvador Illa amb un gràfic elecotral de fons

L'altra incògnita: el 13 de maig

Tornem al que sabem. El PSC i Junts sortiran reforçats de la cita electoral i per algun dels dos passarà el futur Govern. Si Puigdemont no arriba als 68 diputats processistes –i encara que arribi, potser– la seva partida haurà acabat. Començaria una altra: la de la sociovergència, l'escenari preferit per molts socialistes i alguns juntaires.

Una alternativa és un altre tripartit, on el PSC hauria de bregar dia sí i dia també amb Esquerra i els Comuns, una tasca titànica i avorridíssima. Potser hauríem d'anar contemplant un altre escenari, el que fa més mandra: noves eleccions abans de finalitzar el 2024. No és gens descartable, a Esquerra li va bé perquè continuaria governant, Junts aplanaria el terreny al futur sense Puigdemont i el PSC farà el que digui Sánchez, en resum.

Estiguin tranquils, només falten 20 dies per sortir de dubtes. O no, perquè a Catalunya tot és possible.

➡️ Opinió

Més notícies: