Plànol aeri general del plató de La Marató de TV3 2023 amb diverses persones celebrant la xifra de recaptació, que es mostra a una pantalla gegant del fons
OPINIÓ

La Marató de TV3 més polititzada

Ja sabem que la televisió pública catalana ha esdevingut el braç mediàtic d'ERC. Però, com a mínim, podrien dissimular una mica

La Marató de TV3 ha aconseguit una de les pitjors recaptacions dels darrers 20 anys. Aquest any, el programa més solidari de la televisió pública catalana anava destinat a la salut sexual i reproductiva. Fins aquí tot correcte. El problema és quan vas desenvolupant el teu extens programa i el biaix ideològic és més que evident.

Ningú no dubta de com és de necessari augmentar la recerca en certes qüestions que afecten la salut sexual i reproductiva. Però quan vas omplint d'ideologia el teu programa i acabes polititzant de forma partidista un programa transversal com és la Marató, és normal que el suport de la gent sigui molt menor que altres anys.

Que s'hagi fet més ressò de la Marató 2023 la Conselleria de Feminismes que el mateix Departament de Salut ja va fer sospitar més d'un. Unes sospites que s'anaven confirmant a mesura que els comptes corporatius de Televisió de Catalunya a les xarxes socials anaven publicant contingut relacionat amb la Marató.

Catalunya Ràdio, per exemple, no va dubtar a utilitzar Vox o Javier Milei per a la seva propaganda, assenyalant que “l'extrema dreta ataca consensos socials com la igualtat de gènere”. Si hi ha patologies o malalties relacionades amb la salut sexual i reproductiva que no han estat prou investigades, no és precisament culpa de Vox, Milei o “l'extrema dreta” en general.

Això que ells titllen d'“extrema dreta” mai no ha tingut cap responsabilitat respecte a les polítiques de sanitat i investigació. Sí que n'han tingut, per exemple, les desenes de diputats d'ERC i Junts que ahir feien de voluntaris per la Marató. Però TV3 mai no ha tingut la valentia d'assenyalar o criticar la doble moral dels que, mentre es feien els solidaris durant la Marató, han estat els encarregats de confeccionar i aprovar els pressupostos de les últimes dues dècades, amb una insuficient aportació a la sanitat ia la investigació.

Si vols polititzar la Marató, fes-ho del tot, no només per reforçar les teves fòbies i fílies ideològiques. Criticar “l'extrema dreta” i callar davant els responsables de la manca d'inversió en els pressupostos és massa descarat fins i tot per a un poble, el català, que durant anys ha empassat moltes mentides del processisme, però que, per sort per a tothom, ja s'està afartant.

Ja sabem que la televisió pública catalana ha esdevingut el braç mediàtic d'ERC. Però, com a mínim, podrien ser menys descarats. Ja que es gasten més de 300 milions d'euros de diners públics per mantenir aquest 'xiringuito' adoctrinador, seria d'agrair que, com a mínim, dissimulessin una mica i no ens tractessin com a idiotes.