El manoteig de RTVE
Radiotelevisió Espanyola, la televisió pública que paguem tots els espanyols a través dels nostres impostos, va viure dimarts passat un dels dies més foscos de la seva història
Radiotelevisió Espanyola, la televisió pública que paguem tots els espanyols mitjançant els nostres impostos, va viure el passat dimarts un dels dies més foscos de la seva història. I com sempre per culpa del manoteig del partit de torn que ocupa La Moncloa, en aquest cas el PSOE de Pedro Sánchez.
La presidenta interina, col·locada a dit pel Govern d'Espanya fa uns mesos, va prendre la decisió de cessar fulminantment al director de continguts i comissari polític de la Moncloa, José Pablo López, per falta de confiança. Un creixement de la tensió entre ells, fins al passat dimarts els dos complaents amb Sánchez, va fer esclatar un terratrèmol sense precedents a l'ens públic.
Per a qui no els conegui, Elena Sánchez és una periodista històrica de RTVE que es coneix la casa a la perfecció. José Pablo López un visionari de la comunicació que ha aconseguit millorar les dades d'audiència de TVE com abans va fer amb Telemadrid, de la que fou destituït o TRECE. El perfil funcionarial d'una i l'arriscat de l'altra, així com la diferència intergeneracional, han estat claus.
A Elena Sánchez li van imposar l'equip des de la Moncloa. Sense opció a treballar amb gent de la seva confiança. I tot anava bé, els números acompanyaven, fins que López va decidir que la televisió pública, sense finançament publicitari com les privades, competís amb els dos grans grups de comunicació privats que hi ha al país. I això no va agradar.
RTVE sempre s'ha caracteritzat, a diferència de models com TV3, per farcir la seva graella de programació pròpia. Amb els recursos humans i tècnics de la casa, sigui de la seu de Madrid, de la de Sant Cugat o altres centres territorials. Però a López els professionals que hi havia no li servien. I va començar a contractar a productores externes amb qui ha treballat habitualment amb la seguretat que tot es paga amb diners públics.
Quan Elena Sánchez va decidir parar-li els peus, per les astronòmiques xifres que movia pel fitxatge de David Broncano procedent de Movistar, López s'hi va encarar i li va guanyar la partida. Moncloa la va amenaçar perquè dimitís. Però sense èxit. I ella el va acabar cessant en el tens consell d'administració del dimarts. El que passa després ja ho hauran escoltat.
Sabuda la destitució de José Pablo López, a través de filtracions, i amb el Govern reunir com cada dimarts al Consell de Ministres, el ministre Félix Bolaños va sortir de la reunió per trucar als consellers que el PSOE i Unides Podem havia col·locat a canvi de 1.000 euros per reunió, perquè en la mateixa reunió es carreguessin a Elena Sánchez. Sense més arguments que era una ordre.
I així va ser. Complint amb els que manen i tenen la capacitat de posar-te o treure't d'un lloc. En paral·lel, a la mateixa hora, la portaveu del Govern d'Espanya, Pilar Alegría, assegurava a la roda de premsa del Consell de Ministres que "seguim amb preocupació el que ens arriba de la reunió, però el més important és preservar la independència de RTVE".
Al cap de poques hores Moncloa imposava el nom de Concepción Cascajosa, orgullosa militant del PSOE segons va reconèixer ella mateixa en comissió parlamentària, nova presidenta de RTVE. Garantint la independència i neutralitat de l'ens públic, sí.
Pobra RTVE...
Més notícies: