El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant el tancament de la campanya electoral del PSdeG-PSOE, al Pavillón Fontiñas, el 16 de febrer del 2024, a Santiago de Compostel·la

OPINIÓ

Diari de campanya, dia 15: BBVA també entra en campanya

Els últims trackings interns dels partits també estan generant mals de cap a ERC


La política i l'economia sovint van de la mà. Malgrat que cadascú jugui la seva pròpia batalla. Els polítics, aplicant l'art de legislar, sovint volen ser banquers. I els banquers, amb l'afany de tenir cada cop més poder, sovint fan de polítics.

L'opa hostil llançada aquest dijous per BBVA forma part d'aquest segon supòsit. I els polítics, en aquest cas els candidats a dirigir el Govern, van aprofitar la situació per fer política dels moviments de la banca.

El rebuig a l'intent del BBVA de fer-se per la força amb el Sabadell és de poc que ha generat consens entre la majoria de partits. Des de Puigdemont fins a Salvador Illa i passant pels Comuns. Tots rebutgen els plans del banc basc per fer-se amb el català. Cadascú té els seus motius per defensar una mateixa posició. Però el penúltim dia de campanya per fi els veiem opinar el mateix.

La recta final d'aquesta cursa cap a les urnes també ha vingut marcada pels sondejos. Els interns, amb què cada partit redissenya diàriament els seus posicionaments i els prohibits que es publiquen a Andorra i Austràlia. Com si als australians i als cangurs els interessés el que passa aquí. Tot i això, els trackings d'aquestes últimes hores ens deixen dades interessants.

Com que el candidat més allunyat de la realitat, l'únic que fa campanya cada dia fora de Catalunya, està aconseguint mobilitzar un vot independentista defraudat que es quedaria a casa. Carles Puigdemont va a tota velocitat, segons trackings interns dels partits, i és a prop de trepitjar els talons a Salvador Illa. Això suposaria un daltabaix per als socialistes.

Aquest dijous, de fet, Illa va haver de demanar un salvavides a Pedro Sánchez que va cancel·lar part de la seva agenda, va agafar un luxós jet privat i es va plantar en un míting improvisat a Vilanova i la Geltrú al qual només van acudir mig miler de persones. 500 persones, sí, amb el president del govern espanyol actuant.

Els trackings dels partits de les darreres hores també estan generant mals de cap a Calàbria 66, seu d'Esquerra Republicana. Per primer cop, aquests trackings interns indiquen que l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, podria baixar encara més del que ja indicaven les enquestes de la setmana passada. Quelcom que mai s'ha vist a Catalunya amb un president en exercici. Fent un símil podríem dir que Aragonés està a un pas de fer un Adolfo Suárez.

Aliança Catalana, que a mitja campanya s'havia enfilat cap als sis escons, també es desinfla i irrompria al Parlament però de manera més discreta. I els Comuns i la CUP passaran a ser residuals. Vox i PP es disputen la quarta plaça per un grapat de vots i els dos partits estan posant tota la carn a la graella per ajudar els seus candidats a endur-se aquest trofeu -que amb la baixada d'ERC els deixaria a prop dels republicans-.

Garriga va comptar aquest dijous amb l’ajuda del president nacional del partit, Santiago Abascal, que va visitar diferents municipis. Va acabar a Reus on, a diferència de la resta de campanya, a la capital del Baix Camp sí que es va trobar amb intolerants i sectaris radicals intentant impedir-li defensar les seves idees. Com si tornéssim quaranta anys enrere.

El PP, per la seva banda, va desplegar l’equip de gala repartit per tot el territori. Alberto Núñez Feijóo, Cuca Gamarra, Alejandro Fernández, Dolors Montserrat i el president del PP europeu, Manfred Weber, van ser a Barcelona amb múltiples actes. Amb ells hi eren també tots els candidats al Parlament Europeu arribats des de diversos punts d’Espanya que, acabada la presentació de la llista, admiraven fascinats la Sagrada Família des d’un bar proper al recinte modernista de Sant Pau amb una cervesa a la mà.

A Girona, els populars van confiar la defensa de la candidatura de Fernández i Jaume Veray a un valor segur: Isabel Díaz Ayuso. La presidenta de la Comunitat de Madrid, que va arribar a l’estació de Girona a les 18.11 en un AVE procedent directament des de la capital espanyola, va començar a fer-se selfies només baixar del tren.

A diferència del que hom podia esperar, pocs i covards retrets des de la llunyania a una Ayuso que visitava Girona per primer cop. I evidentment, després de saludar a la Gala, una gossa que passejava pels voltants de l’estació -ella va confessar que són la seva debilitat-, va fer turisme polític pel Pont de Pedra i va compartir gelat amb el seu equip i periodistes al mític Rocambolesc dels Germans Roca. Cucurutxo en mà, a l’exterior, el seu cap de gabinet Miguel Ángel Rodríguez feia uns tocs de pilota amb un menut que passejava amb la mare. Qualsevol ocasió és bona per arreplegar un parell de vots!

➡️ Opinió

Més notícies: