Muntatge de Ruben Wagensberg i Aurora Madaula

OPINIÓ

Carta oberta a Rubén Wagensberg i Aurora Madaula

Estic convençut de tres coses: els vostres problemes són reals, no és culpa vostra en el fons i, a la vegada, teniu molt més en comú del que penseu

Benvolguts Aurora i Rubén,

Primer de tot, espero que us trobeu millor dels vostres problemes de salut. Ho dic sincerament, sense cap ironia. El que us ha passat no és exactament culpa vostra, sinó d'unes estructures de partit, els processistes, que també us van fer servir durant un temps. Sé que tots dos esteu de baixa mèdica i que per això ara mateix la mesa del Parlament té dues taules buides a les seves reunions.

Tampoc no passa res, el processisme continua tenint majoria i vosaltres dos continuareu cobrant uns 100.000 euros a l'any més les dietes lliures d'impostos. Aquesta part de la política ja l'heu descobert: probablement esteu cobrant molt més que abans de ser diputats. Potser és per aquest motiu que no us passa pel cap dimitir per centrar-vos en els vostres problemes, que són diferents, però que tenen més en comú del que penseu.

Rubén i Aurora, us assembleu més del que creieu

Tu, Aurora, acabes de descobrir que la política és una mica més obscura que anar a concentracions a la porta del TSJC i manifestar-se els dilluns senars de cada mes amb els 'avis per la república'. A la política hi ha egos, ideologies, batalles internes i lideratges autoritaris. Ja t'ho he dit abans, no és culpa teva: a tu et van assegurar que es faria la república i que Junts per Catalunya naixia per fer-la efectiva.

Muntatge amb un pla mitjà curt d'Aurora Madaula parlant a la tribuna del Parlament i un altre pla mitjà curt de Laura Borràs amb la boca lleugerament oberta

Així vas entrar al Parlament el 2017. Eres una d'aquelles persones de “la societat civil” –que pervers és aquest concepte– que va arribar a la política catalana de la mà de Laura Borràs. Sense mullar-se en ideologia, només per lluitar per la independència. Jo crec que en certa manera t'ho vas creure, Aurora. Que era possible fer un país amb activistes, cantants i pallassos. Suposo que ara ja t'has adonat que no.

El teu partit -encara no t'han expulsat-, Junts per Catalunya, és una màquina d'egos, poder i col·locar gent. Com els altres del càrtel processista, en definitiva. I ara que el procés s'ha acabat, ja no ets útil. Crec que ja ho has vist amb els teus ulls. Només hi ha una cosa que et puc retreure: que estiguis de baixa per anar al Parlament, però no per estar a l'executiva de Junts de dilluns passat, quan van fer fora la teva companya. Crec que aquestes actituds fan mal a les institucions catalanes i demostren que el més important per a tu ara és la teva batalla personal.

Junts per Catalunya va utilitzar el teu nom i et va posar de vicepresidenta mentre deixessis fer a "la gent gran". En el moment que el context els ha permès pactar amb Sánchez ho han fet. Això de la independència, Aurora, no és important. Diria que no ho ha estat mai per a ells, encara que tu pensaves el contrari. Ho sento.

Pla mitjà de Ruben Wagensberg assegut al seu escó del Parlament rient i mirant a càmera

Rubén Wagensberg resideix a Suïssa des de fa dos mesos

Rubén, en el teu cas sembla que de moment el teu partit és al teu costat. És cert que ERC et va posar a la Mesa del Parlament per evitar que tinguessis més protagonisme en comissions i discursos. Diuen les males llengües que el teu activisme, el teu vers lliure, no era gaire del gust dels republicans. També has descobert a hores d'ara que els partits són empreses i que usen els líders socials per als vots. Tu, Rubén, n'eres un. Quedaves bé a les fotos i acostaves a ERC sectors més d'esquerres que no eren nacionalistes.

Molts aquests dies estan rient perquè has escollit Suïssa i no un país més vinculat a la teva ideologia. Els entenc: has jugat a la política i has exigit una coherència que no prediques. Però, igual que l'Aurora, realment no és culpa teva, et van deixar estar liderant anònimament Tsunami i ara tens por. Jo crec, igual que els teus advocats, que no tenen cap recorregut les acusacions de terrorisme i que seràs un dels beneficiats de l'amnistia. Però tu, que ets diputat des del 2017, eres dels que deien que eres al Parlament assumint qualsevol conseqüència. El 2018 asseguraves que tots "estàveu disposats a anar a la presó", concretament.

Et defensaràs dient que no esperaves que la justícia espanyola fos "arbitrària". Coi, ens vau assegurar que es guanyaria, que estava tot lligat. Jo entenc que el ciutadà de carrer tingui aquest discurs, però tu ets polític i hauríeu d'haver previst qualsevol conseqüència. O realment crèieu que no hi hauria cap resposta?

Pla americà de Ruben Wagensberg en un faristol promocionant la manifestació de Volem acollir al costat d'altres persones que estan al seu costat

Dius que ets a Suïssa no exiliat, sinó preparant la teva defensa. Que no penses deixar el Parlament, perquè “és el que volen”. Ho hauries de fer, creu-me. No té cap lògica que un secretari de la mesa visqui a Suïssa per voluntat pròpia des de fa dos mesos.

Us ho he dit al principi, sé que no és culpa vostra, Aurora i Rubén. No sou polítics, sinó activistes que porteu al Parlament el 2017. Ara, el context polític s'ha girat en contra vostra per motius diferents, però heu optat per la mateixa solució. Estic convençut que els vostres problemes de salut són reals, però, si ho penseu fredament, us estan succeint coses que eren probables i que anaven amb el càrrec, que es diu.

Aurora, així funcionen els partits polítics, no és cap novetat. Rubén, tu mateix parlaves d'anar fins a les darreres conseqüències fa uns anys. O es fa política o activisme. Ja heu comprovat que les dues coses no acaben bé. I el problema real és que vosaltres acabareu oblidats, però els partits processistes aniran a buscar altres del vostre perfil per mantenir-se al poder.

Atentament.