Estrada Fernández en primer pla mirant a l'estesa amb la Sala VOR de fons
FUTBOL

Un exàrbitre de Primera Divisió revela com s'han pogut filtrar els àudios del VAR

Un antic col·legiat català de LaLiga EA Sports admet saber com s'haurien pogut filtrar aquests àudios i amb quines finalitats

El FC Barcelona ja treballa per preparar el partit de quarts de final de la Copa del Rei contra l'Athletic de Bilbao i, per ara, ho fa amb molt de soroll. Un soroll que prové de l'exterior i que podria acabar condicionant el desenvolupament de l'equip blaugrana, que es jugaran els fesols de part de la temporada aquest dimecres a San Mamés.

La polèmica està servida gràcies a les polèmiques intervencions del VAR al partit de LaLiga EA Sports que el Reial Madrid va acabar guanyant (3-2) contra l'Almeria. I, si alguna cosa li faltava a tota aquesta polèmica ja augmentada per la publicació dels àudios de la sala VOR, encara és una mica més de salsa.

I és el que ha aportat, precisament, 'Jijantes TV', el canal que dirigeix el periodista Gerard Romero. El mitjà de comunicació en qüestió es va encarregar de publicar alguns àudios que s'havien filtrat i que, per tant, no eren públics i accessibles a tothom. Unes filtracions que, ràpidament, el Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) es va encarregar d'estudiar i analitzar i que, per tant, diversos experts arbitrals van valorar.

D'on surten els àudios filtrats i publicats pel periodista Gerard Romero?

El programa 'Jijantes TV' va publicar, en directe, una conversa entre Hernández Maeso (col·legiat de camp) i Hernández Hernández (àrbitre de VAR) en què es podia escoltar la seva forma de 'valorar' una agressió de Vinícius Jr sobre Alejandro Pozo.

El clip es va fer viral i es va estendre com la pólvora, cosa que va provocar la reacció immediata del CTA, que ja investiga d'on van sortir aquests àudios que controla el periodista Gerard Romero.

https://x.com/carrusel/status/1749498773137445050's=20

Tot es va agafar més volada per la intervenció de l'àrbitre canari Hernández Hernández des de la sala del VAR. Una intervenció en què es va condicionar el treball de l'àrbitre de camp, que va ser abduït a prendre una decisió que no contemplava de primeres.

Un exàrbitre de LaLiga EA Sports revela com s'han pogut filtrar els àudios del VAR

“Això surt des de dins del CTA”, afirmava Estrada Fernández. "Hi ha un contracte entre CTA, RFEF i l'operador i està estipulat en el contracte que aquest material només pot formar part del mateix comitè, que utilitza aquests àudios per després ser valorat pels mateixos companys", va explicar l'àrbitre català a 'ElDesmarque Madrugada'.

Hawk-Eye és l'empresa encarregada de la gestió tècnica del VAR i, com es va explicar al programa, és un dels tres punts d'accés als vídeos de l'eina que ja és investigat pel CTA liderat per Medina Cantalejo. Aquesta empresa també gestiona la tecnologia de la Budesliga i la FA Cup, entre altres competicions.

L'exàrbitre català també va afegir que aquesta filtració fa "un flac favor als àrbitres i els VAR”, ja que passa tota la pressió als col·legiats “intentat treure el focus d'atenció als dirigents.” Em consta que hi ha una clara guerra interna al Comitè pel que ha passat”, va concloure Estrada Fernández.