Fotomuntatge d´una captura de la NASA del sol d´aquest divendres, 1 de desembre de fons, i al capdavant una rodona vermella amb una explosió solar
EL TEMPS

La NASA avisa: Arriba una tempesta caníbal solar amb fenòmens espectaculars

Els experts han advertit que aquest fenomen, que impactarà avui contra la Terra, podria afectar les comunicacions

La NASA, Administració Nacional d'Aeronàutica i l'Espai, ha alertat d'un nou fenomen aquest divendres, 1 de desembre.

Dimecres passat es va originar al Sol una erupció molt potent de plasma supercalent. Aquest tipus d'erupció, que és una ejecció de massa coronal (CME), ha provocat una tempesta electromagnètica. És l'anomenada tempesta solar 'caníbal', segons els experts.

La NASA ha advertit que aquest fenomen podria arribar a provocar, a partir d'avui, diferents afectacions i problemes a les comunicacions, com seria el cas dels GPS o la ràdio. Les conseqüències, a més, s'estendrien durant aquest cap de setmana.

La NASA alerta de la tempesta solar 'caníbal'

La NASA ha alertat tothom del que està a punt de passar a la Terra. Els experts han avisat que la que han anomenat tempesta solar 'caníbal' podria arribar al nostre planeta a partir d'aquest divendres, 1 de desembre.

I és que era dimecres passat quan l'agència nord-americana advertia que s'havia generat al Sol una forta erupció de plasma supercalent. Concretament, es tracta d'unes explosions que provenen de la taca solar AR3500.

Un fet que ha acabat originant una tempesta electromagnètica, a la qual els experts de la NASA han anomenat 'caníbal' per la seva gran potència i el seu impacte a la Terra. Aquestes tempestes solars es caracteritzen perquè el gran astre allibera molta energia en forma de vent i de partícules.

Tot i això, aquesta gran potència de la tempesta solar 'caníbal' no s'hauria donat per si sola. El fet que sigui tan forta, del tipus M9.8, és perquè s'ha fusionat amb altres explosions que s'haurien originat prèviament, tan sols un dia abans.

Aquestes, de menor potència, han acabat afectant la darrera. Motiu pel qual la NASA parla ara d'una tempesta 'caníbal', d'una potència considerable.

Com ens podria afectar la tempesta solar 'caníbal'

Però, malgrat com de greu que sona aquesta tempesta 'caníbal' en boca de la NASA, que no s'estengui el pànic. Sí que és veritat que, en arribar a la Terra, prevista per aproximadament les 8 de la nit (hora catalana), podria ser que es produïssin errors en les comunicacions.

Aquests serien petites fluctuacions en fonts d'alimentació o ràdio HF d'alta freqüència. També podrien tenir problemes les xarxes elèctriques, o haver-hi errors als GPS, ràdios o alguns satèl·lits.

Això no obstant, en cap cas és perjudicial per a les persones. De fet, la NASA informa que la Terra compta amb un camp magnètic, que fa que aquests vents elèctrics es desviïn cap als pols i que no hi hagi cap mena de perill.

Tot i que sí que han aclarit, precisament per aquesta desviació dels vents feia els pols, que podrien veure's aurores boreals impressionants en alguns països. Unes que assolirien la seva magnitud més gran aquest mateix divendres, 1 de desembre.