Imatge de fons d'una carretera gallega, a Pedrafita do Cebreiro, el 5 de gener de 2024, i en primer pla una imatge de Mario Picazo
EL TEMPS

Mario Picazo avisa: nevarà amb ganes a 10 comunitats en els pròxims dies

A la zona central del país es produiran les acumulacions més grans, encara que la neu també tindrà un gran protagonisme als Pirineus i la Serralada Cantàbrica

La neu es tornarà a convertir en la gran protagonista del tram final de setmana. Mario Picazo adverteix de nevades en deu comunitats espanyoles, arribant fins i tot a cobrir-se de blanc algunes capitals de l'altiplà nord. De fet, les previsions contemplen que les cotes durant el cap de setmana se situïn entre els 600 i 800 metres en punts del nord-oest.

Això és un indicatiu que l'hivern encara ens acompanyarà durant uns quants dies més. La presència de la neu obligarà fins i tot a extremar les precaucions en un bon nombre de ports i carreteres.

Mapa de neu acumulada a Espanya diumenge

A més, no es descarta que algunes d'aquestes nevades siguin puntualment copioses en poc temps. Les dades confirmen la predicció de Mario Picazo.

Els avisos per neu tenen lloc sobretot en els sistemes muntanyosos del centre, com ara el sistema Central i l'Ibèric. A Castella i Lleó i Extremadura s'arribaran als 77 centímetres de neu, mentre que a la Comunitat de Madrid s'aproximaran als 29.

Al sud-est d'Andalusia s'elevaran les acumulacions fins als 57 centímetres, davant dels 34 dels Pirineus, a Catalunya i a l'Aragó. També queda en avís la Serralada Cantàbrica, amb 25 centímetres a Astúries. Altres punts afectats per la neu seran Galícia, La Rioja i Castella-La Manxa, segons les previsions d'eltiempo.es.

Mapa del temps a Espanya el 8 de març

Tot fa indicar que les nevades apareixeran tant a muntanyes com a punts allunyats.

La neu anirà acompanyada de vent i pluges

Ens espera un cap de setmana hivernal. A la neu que cobrirà una part de la Península se li sumaran també les precipitacions, el vent i la mala mar a zones costaneres.

Mario Picazo indica que aquesta situació d'inestabilitat que es produeix és habitual en aquesta època. Ens enfrontem a borrasques amb fronts associats que entren pel nord-oest i descarreguen sobretot en aquest sector.

Mapa del temps a Espanya el 9 de març

Al tram final de setmana, les pluges més intenses es produiran al nord i l'est. Però també arribaran al vessant sud del sistema Central i Ibèric, la Serralada Cantàbrica i els Pirineus. A més, aquestes precipitacions s'estendran cap a l'est i el sud, encara que amb menys incidència.

Al sud-oest de Galícia es registraran acumulats de 145 litres diumenge a la nit. També superaran els 100 al nord d'Extremadura i al sud de Castella i Lleó. Al sud d'Andalusia anotaran 90 litres, mentre que al Pirineu aragonès elevaran les marques fins als 82 litres.

Mapa del temps a Espanya el 10 de març

L'entrada d'aire més fred afavorirà una activitat tempestuosa més gran a partir de divendres en àrees del nord-oest. Mario Picazo preveu que aquesta situació s'estengui a la majoria de comunitats entre dissabte i diumenge.

Mapa de pluja acumulada a Espanya

Fortes ratxes de vent i onatge

El vent del cap de setmana contribuirà també que es generin onades de fins a 7 metres en algunes zones del litoral. Seran més apreciables sobretot a les costes de la zona nord, especialment a l'est, Mediterrani i nord de Canàries.

Temperatures màximes i mínimes previstes per a algunes ciutats

CiutatDissabteDiumenge
MadridMàx. 10
Mín. 6
Màx. 12
Mín. 6
BarcelonaMàx. 15
Mín. 11
Màx. 17
Mín. 10
ValènciaMàx. 19
Mín. 11
Màx. 20
Mín. 12
SevillaMàx. 16
Mín. 10
Màx. 19
Mín. 10
SaragossaMàx. 17
Mín. 7
Màx. 16
Mín. 5
BilbaoMàx. 16
Mín. 9
Màx. 17
Mín. 8
Palma de MallorcaMàx. 17
Mín. 11
Màx. 18
Mín. 11
La CorunyaMàx. 13
Mín. 7
Màx. 14
Mín. 9
BurgosMàx. 7
Mín. 2
Màx. 10
Mín. 2
Les Palmes de Gran CanàriaMàx. 23
Mín. 16
Màx. 22
Mín. 17

Les previsions de Mario Picazo contemplen que aquestes fortes ratxes remetin diumenge. Tot i que encara es podrien donar de manera aïllada en àrees de Galícia i el Mediterrani.

➡️ Previsió Espanya ➡️ El Temps

Més notícies: