Fotomuntatge d'una imatge de la sequera i un calendari
EL TEMPS

Els mapes assenyalen el dia en què podria tornar la pluja a Catalunya

Segons els pronòstics, sembla que caldrà esperar més d'una setmana per poder tornar a tenir pluges a Catalunya


La situació meteorològica continua estancada amb l'anticicló que ens porta visitant els darrers dies. Aquest crea una situació d'estabilitat que es tradueix en temperatures suaus i més càlides del que és habitual i una absència total de pluges.

I és que l'hivern cada cop es dissimula més amb la primavera. Segons l'Observatori Fabra de Barcelona, entre l'1 de desembre i el 28 de gener, tan sols en 11 dies la temperatura mitjana registrada ha baixat dels 0 °C. El dia més gèlid va ser el 9 de gener, amb -2,4 °C, i el més càlid, el 26 de gener, amb 8,77 °C.

A més, aquesta situació s'allargarà, com a mínim, entre una o dues setmanes. Segons els mapes, ja donarien a entendre que fins al 10 de febrer continuaran havent-hi temperatures primaverals i les pluges brillaran per la seva absència.

10 de febrer, data clau

Tot i això, a partir del 10 de febrer les coses podrien canviar. Segons el model europeu, el segon tram es veuria influenciat per un fred hivernal i més moviment meteorològic. Per tant, com a mínim, ens tornaria a una situació de normalitat temporal.

Així i tot, no canviaria les conseqüències de diverses setmanes primaverals i sense pluges que, en la situació de sequera actual, la previsió no és gens encoratjadora de cara a futur.

La sequera

La situació de sequera a Catalunya és un drama a punt d'assolir el clímax. La situació dels embassaments catalans ha arribat a mínim històrics amb un 15,86%. Els més llastats són Riudecanyes (2,89%), Siurana (3,34%) i Sau (4,44%).

D'aquesta manera, tal com preveia la Generalitat de Catalunya, ens trobaríem ja a la fase d'emergència per sequera. Per arribar-hi, van marcar el 16% com la barrera límit.

Tot i això, no ha estat així. El motiu, segons va explicar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, és perquè les reserves d'aigua al sistema Ter-Llobregat es troben al 16,5%.

Per tant, la situació de preemergència s'allargarà encara uns quants dies més. D'aquest sistema en beuen 202 municipis amb una població total de 6 milions de persones aproximadament.

Tot i això, la fase d'emergència sembla inevitable i, amb això, arribaran restriccions molt més severes per als municipis.

Entre aquestes, el límit de consum d'aigua per habitant al dia, que es reduirà a 200 litres a la primera part de la fase. A més, també es portaran a terme mesures que afectaran, per exemple, els centres esportius.

➡️ El Temps

Més notícies: