Imatge de fons d´un cotxe passant per un toll de pluja i una altra imatge d´un mapa amb la previsió d´acumulació de pluja a Espanya el diumenge 11 de febrer

EL TEMPS

Les 12 comunitats on plourà molt aquesta setmana: fins a 200 litres

A partir d'aquest dimecres el temps començarà a canviar, i s'espera que dijous i divendres tornin les precipitacions generalitzades

Després de diverses setmanes amb una estabilitat clara, sembla que arriba un canvi de temps. Les pluges tornaran i ho faran de forma força intensa en alguns territoris.

Els experts han parlat i s'han posat d'acord. Aquest any podríem tenir un Carnaval passat per aigua. Sí, perquè a partir de mitjans de la setmana que entra, l'anticicló que estava instal·lat sobre Espanya es debilitarà i se n'anirà cap al sud-est. Això farà que tornem a una situació molt més pròpia de l'hivern.

Les 12 comunitats en què plourà aquesta setmana

A partir de dimecres podrem anar notant com aquest anticicló es va retirant. Això, segons els experts d'Eltiempo.es, ajudarà a l'entrada de núvols pel vessant atlàntic. Núvols que podrien portar les primeres precipitacions de la setmana a Galícia.

Mapa de l'AEMET amb la previsió per al dijous 8 de febrer a la tarda
Mapa amb la previsió de l'AEMET per dijous a la tarda | AEMET

Dijous serà el dia en què aquesta variació en la tendència del temps es noti del tot, i de manera brusca. Al llarg del dia entraria a la península un front atlàntic força actiu que deixarà pluges a la zona oest peninsular.

De fet, segons les previsions de l'AEMET, podria anar avançant d'oest a est i de nord a sud durant el dia. Dijous a última hora podria afectar ja més de mitja Espanya.

Mapa de l'AEMET amb la previsió per al divendres 9 de febrer de 2024
Divendres a la tarda s'esperen pluges a pràcticament tot el país | AEMET

Les pluges s'estendran encara més divendres. Podria arribar un altre front encara més actiu, que deixaria precipitacions, ara ja sí, a tota la península.

De fet, divendres a la tarda aquestes pluges podrien estendre's també a les Balears. I és que el front podria anar creuant cap a l'est.

Acumulacions de més de 100 litres per metre quadrat en pluges

Segons les previsions actuals, hi ha diversos punts que rebran una bona quantitat d'aigua a finals d'aquesta setmana, concretament entre dijous i diumenge. Segons les dades de pluges acumulades que dona Eltiempo.es, moltes zones superaran els 100 litres en aquests dies, i algunes fins i tot passaran dels 200.

És el cas, per exemple, de comunitats com Galícia. En algunes zones poden arribar als 209 litres d'aigua per metre quadrat. En altres comunitats no arribaran a tant, però sí que superaran els 100 litres per metre quadrat.

Al nord d'Extremadura es pot arribar als 189 litres/m² i en altres zones de la comunitat fins als 140. De la mateixa manera que a Castella-la Manxa, on pot ploure molt a Toledo o Ciudad Real, encara que una mica menys a la resta de la comunitat.

A Andalusia les pluges també es deixaran notar, i s'arribaran als 120 litres/m² a Cadis, a Còrdova, per la seva banda, es pot arribar fins als 100. A la resta de la comunitat s'hi acumularan precipitacions d'entre 60 i 90 litres/m².

Les pluges també seran importants, encara que ja no tant, en comunitats com Castella i Lleó, Madrid, La Rioja, Astúries, Cantàbria, el País Basc. També al nord d'Aragó i Catalunya, principalment a la zona dels Pirineus. A tots aquests llocs es donaran precipitacions acumulades entre 30 i 70 litres/m².

A tot el mediterrani s'espera que les pluges arribin ja molt febles, gairebé sense incidència.

Hi haurà pluges el cap de setmana de Carnaval?

Un dels dubtes que segur que té en suspens moltes persones és si hi haurà pluges durant el cap de setmana de Carnaval, data esperada per molts. Doncs bé, segons els models actuals, sí que s'esperen algunes pluges.

Mapa amb la previsió de l'AEMET per al dissabte 10 de febrer de 2024
El cap de setmana les pluges es poden mantenir, encara que serien força més febles | AEMET

De fet, la previsió de l'AEMET és que dissabte aquestes precipitacions puguin afectar gairebé tota la península. Això sí, serien pluges molt més febles que les de dijous o divendres. A més, hi ha certa incertesa respecte a això, i la situació encara podria canviar.

Previsió de l'AEMET pel diumenge, 11 de febrer al matí
Aquesta és la previsió de l'AEMET pel diumenge, 11 de febrer | AEMET

De cara a diumenge, per altra banda, aquestes podrien cessar en algunes parts. No serien, per aquest motiu, tan generalitzades com els dies anteriors. Tot i això, les previsions de l'AEMET per a diumenge, 11 de febrer, assenyalen que a comunitats com a Galícia, Andalusia, Extremadura o Castella-la Manxa la pluja continuarà present, almenys un dia més.