Imatge de fons de diversos cotxes circulant per carretera amb aigua i una altra de dues persones sota la pluja amb paraigües
EL TEMPS

L'AEMET ja ha avisat: canvi radical de temps només començar el 2024

A partir del dia 2 s'espera un canvi notable en el temps, arriben precipitacions a gairebé tot el país aquesta primera setmana de l'any que comencem

L'AEMET no té bones notícies per a aquesta primera setmana de l'any. I és que, malgrat que el dia de'Any Nou ha estat molt tranquil i amb temps força plàcid, no serà igual la resta de la setmana. Com ja havia avançat també Jorge Rey, arriben les pluges. Cal dir, però, que a Catalunya no tindràn tanta incidencia com a molts altres llocs del país.

L'organisme meteorològic ja ha avisat de l'arribada d'un canvi important en el temps. Un gir radical que es començarà a notar aquest mateix dimarts dia 2 i que s'accentuarà a mitjans de setmana, especialment dijous.

L'AEMET avisa de pluges per a la primera setmana del 2024

És així, arriben pluges. Segons la previsió que l'AEMET ha donat, ens esperen uns dies passats per aigua. De fet, des de l'organisme avisen que "la setmana de l'1 al 7 es caracteritzarà pel pas de sistemes frontals que deixaran cels ennuvolats a bona part de la Península i les Balears".

Aquestes precipitacions que arribaran, afectaran "principalment el terç nord-oest i els Pirineus". Tot i així, cap a dimecres i dijous s'espera que s'estenguin també "per la resta del vessant atlàntic i la vall d'Ebre". I no es descarta que puguin assolir gran part de l'àrea mediterrània.

Les pluges arriben dimarts

Després d'un dilluns una mica més calmat, serà dimarts quan comenci la inestabilitat real. Segons l'AEMET, hi haurà "precipitacions persistents al sud i oest de Galícia, sense descartar que localment puguin ser fortes".

Però no serà l'única comunitat afectada per les pluges, un front atlàntic travessarà la península des del nord-oest, amb precipitacions que afectaran gran part de la meitat nord-oest. Podria ploure, per tant, a més de Galícia en zones com Cantàbria, Astúries, País Basc, Navarra i Castella i Lleó.

Mapa amb la previsió de l'AEMET pel dimarts 2 de gener
Previsió de l'AEMET per dimarts 2 de gener de 2024 | AEMET

Dimecres i dijous s'estenen les precipitacions

Segons les dades donades per l'AEMET, s'espera que entre dimecres i dijous aquestes pluges s'estenguin i puguin afectar gran part del territori. Ja el dia 3 el front passarà a afectar el vessant atlàntic i el nord-est, i les precipitacions aniran de nord a sud al llarg del dia

Les pluges seran gairebé generalitzades a la meitat sud de la península des del matí, afectant Madrid, Castella-la Manxa, Extremadura i Aragó. A mesura que passin les hores les precipitacions avançaran cap avall i el dia acabarà amb pluges només a Extremadura, Castella-la Manxa i Andalusia.

Mapa amb la previsió de l'AEMET pel dimecres 3 de gener
Mapa amb la previsió de l'AEMET per dimecres 3 de gener de 2024 | AEMET

Dijous la cosa torna a canviar i les pluges tornaran a aparèixer a mesura que avanci el dia a gairebé tot Espanya. "A la meitat sud-est de la Península ia les Balears es preveu el pas d´un front atlàntic, així com l´entrada d´un segon front pel nord-oest peninsular", assegura l´AEMET.

Logo de TelegramPincha aquí para recibir GRATIS las noticias del Tiempo de España en Telegram.

Segons les seves previsions, les precipitacions s'esperen "en gran part de la meitat sud-est, desplaçant-se cap al sud i l'est, afectant amb menys probabilitat Catalunya i les Balears". A més, també s'estendran "des de Galícia pel terç nord-oest peninsular cap al sud i l'est".

Mapa de l'AEMET amb la predicció pel dijous 4 de gener
Mapa amb la previsió de l'AEMET pel dijous 4 de gener | AEMET

Galícia, sens dubte, s'emportarà la pitjor part. Allí les pluges poden ser persistents i anar acompanyades de tempesta a l'oest. Altres zones on les pluges seran abundants seran Cadis, Sevilla, Còrdova i l'Estret.

Temperatures màximes i mínimes previstes per a algunes ciutats

Ciutat
MadridMàx. 12
Mín. 0
Màx. 12
Mín. 11
BarcelonaMàx. 17
Mín. 8
Màx. 19
Mín. 14
ValènciaMàx. 20
Mín. 7
Màx. 23
Mín. 15
SevillaMàx. 19
Mín. 7
Màx. 20
Mín. 6
SaragossaMàx. 14
Mín. 3
Màx. 17
Mín. 9
BilbaoMàx. 16
Mín. 6
Màx. 18
Mín. 7
Palma de MallorcaMàx. 17
Mín. 2
Màx. 20
Mín. 12
La CorunyaMàx. 15
Mín. 10
Màx. 16
Mín. 13
BurgosMàx.11
Mín. 2
Màx. 12
Mín. 3
Les Palmes de Gran CanàriaMàx. 24
Mín. 17
Màx. 25
Mín. 18

Amb vista al cap de setmana millora el temps

El divendres dia 5 les pluges encara no se n'aniran. "A la Península i les Balears es preveu que un front atlàntic acabi el seu pas cap a l'est, amb abundant nuvolositat i precipitacions a gran part del territori".

Això sí, la pitjor part, novament, se l'emporten Galícia i les comunitats de l'extrem nord. Durant el matí seran més probables les precipitacions també a altres zones del territori com Andalusia, Castella-la Manxa, Madrid i Castella i Lleó. A mesura que avanci el dia aquestes quedaran restringides a la zona nord.

De fet, sembla que de moment les úniques zones on poden perillar les cavalcades dels Reis per les pluges seran precisament les del vessant nord. A més de les Balears, on també s'esperen pluges a la tarda.

El cap de setmana, no obstant això, hi haurà un nou canvi de temps radical. Les precipitacions diuen adéu per deixar pas a dos dies molt més assolellats i estables. Tot i que novament cal esmentar l'extrem nord del país. Allí les pluges encara es quedaran.

Segons l'AEMET, dissabte hi haurà nuvolositat i precipitacions a l'extrem nord per un flux atlàntic a la zona. Per part seva, diumenge "és probable un flux noratlàntic amb una entrada d'aire fred". A més, "les precipitacions són probables a l'extrem nord peninsular i les Balears".