Muntatge de fotos d'un home sota la pluja amb el paraigua obert i, al costat, emojis de pluja i tempesta amb un mapa de Catalunya difuminat
EL TEMPS

Avís urgent del Meteocat per les pròximes hores: 10 comarques de Catalunya, en alerta

La previsió de pluges i tempestes s'aguditza a diversos punts de Catalunya i retarden l'arribada de l'esperat estiu

El Meteocat ha activat l'alerta groga per pluges en 10 comarques de Catalunya per a la tarda d'aquest mateix dijous, 20 de juny. En aquesta ocasió, les precipitacions afectaran el sud-oest del territori català, especialment a Ponent i les Terres de l'Ebre.

La jornada d'avui ha començat amb part de Catalunya coberta per núvols i amb la presència de pluges al conjunt del país. No obstant això, serà a partir del migdia quan plogui de forma més intensa a 10 comarques catalanes. Concretament, a la Noguera, el Segrià, el Pla d'Urgell, les Garrigues, el Priorat, el Baix Camp, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià.

El Meteocat activa alertes per pluja

Fins ara, hi ha una desena de comarques en alerta, però des del Meteocat han destacat els dos municipis on més plourà. Es tracta de Móra d'Ebre i Gandesa, on les tempestes poden ser més intenses.

D'altra banda, també es preveu que la pluja vingui acompanyada de tempesta al Pallars Jussà. Tot i que en aquesta comarca del Pirineu lleidatà no hi ha cap alerta activada. Per tant, la quantitat d'aigua i intensitat serà més lleu que a la resta de comarques mencionades.

Captura de pantalla del mapa d'avisos del Meteocat per a la tarda del 20 de juny de 2024

La pluja s'aturarà divendres a gran part de Catalunya

Des del Meteocat avancen que Catalunya es despertarà divendres amb uns cels molt més clars i amb la presència del sol com a protagonista. Novament, serà a partir del migdia quan els núvols tornin a formar-se, deixant precipitacions de diversa intensitat.

En aquesta ocasió, els punts localitzats se situen al nord-est del país, sent especialment forts a la comarca gironina de la Garrotxa. També plourà al Ripollès i l'Alt Empordà. El Meteocat ha activat noves alertes per a aquestes tres comarques, per la qual cosa es recomana precaució.

Alguna precipitació residual podria caure al seu torn al Pirineu, sobretot a la comarca de la Vall d'Aran. Més enllà d'això, a la resta del territori el sol donarà la benvinguda a un dels caps de setmana més esperats de l'any: el de Sant Joan.

Una pluja de fang

Des de TV3 van avançar aquest dimecres que la pluja que s'espera per a aquest dijous sigui de fang. Això vol dir que es barrejarà amb pols en suspensió arribat del desert del Sàhara. Aquest fenomen provoca que un cop la pols es fusiona amb l'aigua es converteix en un fang molest que tenyeix de color marró tot el que troba al seu pas.

Més enllà de les molèsties ocasionades per tacar tot allò que estigui a l'aire lliure, es tracta d'una pluja rica per a la terra. Ja que l'omple de nous minerals que la fan encara més fèrtil. Alhora, els cels adopten un to groc que, a través dels raigs del Sol, denoten l'existència a l'aire de la pols arribada d'Àfrica.

➡️ El Temps

Més notícies: