Imatge de fons d´un cotxe circulant per una carretera amb molta aigua i una altra d´una persona amb un paraigua
EL TEMPS

L'AEMET activa les alertes a moltes zones per a les properes hores: tren de borrasques

L'AEMET anuncia fortes ratxes de vent i precipitacions a la major part del país per dimarts i dimecres, Catalunya es veurà afectada també, tot i que s'emportarà la pitjor part

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) té gran part del país en alerta. Fins a 16 comunitats tenen avisos per a les pròximes hores per diferents fenòmens meteorològics, entre elles, Catalunya. El responsable és un tren de borrasques que deixarà intenses ratxes de vent i precipitacions.

La borrasca Hipòlit deixarà pas Irene. La seva influència es deixaran notar sobretot aquest dimarts a les Canàries i dimecres a la península Ibèrica. La zona més afectada serà l'occidental, amb vent molt fort i pluja persistent.

Temps per aquest dimarts

L'AEMET pronostica per a aquest dimarts abundant nuvolositat amb pluges generalitzades a la major part de la Península. Això sí, seran de forma feble i ocasional. Sí que seran més abundants a l'oest de Galícia i del sistema Central, mentre que no es preveuen al litoral del Llevant.

Mapa del temps d'Espanya del 16 de gener
Previsió de l'AEMET pel dimarts 16 de gener | AEMET

És probable que a última hora de la jornada es vagin intensificant a l'extrem occidental de la Península, sense descartar-se possibles tempestes. Aquestes precipitacions serien en forma de neu al Pirineu a partir de 2.000 metres.

L'arxipèlag canari no es lliurarà del pas de la borrasca Irene. S'esperen precipitacions a les illes occidentals, que podrien arribar a ser fortes a La Palma, amb possibilitat que fossin ocasionals a la resta.

Caldrà estar atents al vent. Serà de component sud i oest a la major part del país, amb intervals de cops molt forts.

Mapa d'avisos d'Espanya del 16 de gener
Mapa d'avisos per a aquest dimarts a Espanya, segons l'AEMET | AEMET

De fet, l'AEMET manté activat l'avís groc per aquest motiu a Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Navarra i Galícia. A la comunitat gallega també romanen en alerta per fenòmens costaners, igual que en punts d'Andalusia. Per part seva, Extremadura roman en risc per precipitacions.

Canàries serà un dels territoris que més acusi aquest tren de borrasques. Tenerife i La Palma compten amb avís taronja per vent, mentre que Gran Canària, El Hierro i La Gomera romanen amb el groc.

L'AEMET anuncia un empitjorament per dimecres que afecta Catalunya

L'AEMET preveu un empitjorament de les condicions meteorològiques per dimecres. De fet, 16 comunitats es troben amb avisos per a aquesta jornada.

A Castella i Lleó, totes les províncies estan amb risc groc per vent, excepte Burgos, que es troba un nivell per sobre (taronja). A més, Àvila, Zamora i Salamanca li sumen intenses precipitacions.

La Rioja és l'altre territori amb risc taronja per ratxes fortes. Serà una cosa generalitzada a la major part del país, encara que l'AEMET redueix el risc al groc. És el cas d'Astúries, Aragó, Balears, Andalusia, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura, Galícia, Múria, La Rioja, el País Basc, Navarra, el País Valencià i les Canàries.

Mapa d'avisos activats per l'AEMET per dimecres 17 de gener de 2024
Mapa amb el resum d'avisos per dimecres a Espanya | AEMET

També hauran de prestar atenció a la mala mar a Andalusia, Balears, Catalunya, Galícia, Múrcia i el País Valencià. La pluja serà un altre factor que cal tenir en compte a Extremadura, Castella i Lleó i Andalusia.

Logo de TelegramPincha aquí para recibir GRATIS las noticias del Tiempo de España en Telegram.

La previsió de l'AEMET contempla un dimecres ennuvolat, amb precipitacions pràcticament generalitzades. Seran menys probables al Cantàbric i als terços est i nord-est, excepte al Pirineu, on seran més abundants.

Mapa del temps d'Espanya del 17 de gener
Pronòstic del temps per dimecres a la tarda | AEMET

Les temperatures patiran un repunt al terç nord-est de la Península, tendint a caure a la resta. Però el més destacat del dia seran les fortes ratxes. S'espera que siguin molt forts en àmplies zones de la Península i les Balears, excepte a les àrees no pirinenques de l'extrem nord-est.

Temperatures màximes i mínimes previstes per a algunes ciutats

CiutatDimartsDimecres
MadridMàx. 14
Mín. 13
Màx. 13
Mín. 11
BarcelonaMàx. 17
Mín. 10
Màx. 19
Mín. 12
ValènciaMàx. 25
Mín. 15
Màx. 24
Mín. 15
SevillaMàx. 21
Mín. 14
Màx. 20
Mín. 15
SaragossaMàx. 18
Mín. 7
Màx. 19
Mín. 11
BilbaoMàx. 20
Mín. 7
Màx. 19
Mín. 14
Palma de MallorcaMàx. 19
Mín. 10
Màx. 20
Mín. 12
La CorunyaMàx. 18
Mín. 12
Màx. 17
Mín. 13
BurgosMàx. 14
Mín. 9
Màx. 12
Mín. 8
Las Palmas de Gran CanàriaMàx. 27
Mín. 19
Màx. 24
Mín. 18

Una setmana més càlida, però amb pluges fins divendres

En la seva predicció setmanal, l'AEMET anuncia per als pròxims dies unes temperatures "per sobre del que és normal". De fet les consideren “més pròpies del mes de març”. Això sí, a partir de dimecres hi podria haver gelades a l'interior nord de la Península.

Pel que fa a les precipitacions i les ratxes de vent, s'estendran fins divendres. Amb vista al cap de setmana escassejaran o seran insignificants.