Dona amb les mans a la cara i una imatge superposada de bitllets i monedes.
ECONOMIA

El cop dur que rep una mare per part de la Seguretat Social: li reclamen molt

Després de rebre una ajuda durant dos anys, ara haurà de tornar una quantitat que ronda els 7.000 euros

Una mare s'enfronta a una difícil situació després de rebre una garrotada per part de la Seguretat Social. Després d'haver estat beneficiària de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) durant els anys 2020 i 2021, ara se li exigeix tornar una quantitat que ronda els 7.000 euros.

En un primer moment, la dona complia els requisits necessaris per rebre l'ajuda. Però després d'una revisió detallada, la Seguretat Social ha determinat que els ingressos van superar els límits establerts. Això ha desembocat a l'obligació de tornar els diners percebuts de més.

Una dona amb expressió preocupada sosté el cap amb les mans, mentre en un cercle vermell es mostra una mà lliurant bitllets d'euro.

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha confirmat la resolució prèvia de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). Aquesta resolució obligava la mare a tornar 7.107,25 euros rebuts a través de l'IMV durant els anys esmentats. La decisió no ha estat fàcil per a l'afectada, que va rebre un total de 5.323,78 euros el 2020 i 9.620,98 euros el 2021, recull Infobae.

Què va passar amb els requisits?

En el moment de la sol·licitud, la mare complia tots els requisits establerts per la Seguretat Social per accedir a l'Ingrés Mínim Vital. Tot i això, en revisar les seves dades fiscals, l'Agència Tributària va trobar discrepàncies que indicaven que els seus ingressos reals superaven els límits permesos. Era una família composta per un adult i dos menors.

Aquesta situació va posar en dubte la legalitat de les ajudes rebudes i va portar l'INSS a iniciar un expedient de regulació el juny del 2022.

La mare va intentar apel·lar la decisió de l'INSS i va sol·licitar que es retirés la reclamació, però la seva sol·licitud va ser denegada. El cas va arribar al Jutjat Social núm. 37 de Madrid, on finalment es va ratificar la postura de la Seguretat Social.

Es deixa clar que la devolució dels 7.107,25 euros és procedent. Per aquest motiu, aquesta sentència ha estat un cop dur per a la família, que confiava en l'ajuda de l'IMV per fer front a les dificultats econòmiques.

Un problema recurrent amb els ajuts socials

Aquest cas reflecteix una problemàtica recurrent en la gestió d'ajuts socials com l'Ingrés Mínim Vital. Tot i que aquests ajuts estan dissenyats per donar suport a les persones en situació de vulnerabilitat, la rigidesa dels requisits i les revisions posteriors poden portar a situacions compromeses. La Seguretat Social, en detectar que els ingressos de la família superaven els límits establerts, no va dubtar a reclamar la devolució dels diners.

Muntatge d'una mestressa de casa cansada sobre el taulell al costat d'una imatge de diners

Aquest tipus de situacions posen de manifest la importància d'una avaluació correcta i contínua dels requisits per accedir a ajudes. A mesura que la Seguretat Social continua vigilant el compliment d'aquests requisits, és fonamental que els beneficiaris mantinguin les dades actualitzades.

La devolució dels 7.000 euros per part dʻaquesta mare ha generat controvèrsia i reflecteix la complexitat del sistema dʻajudes socials. Si bé l'Ingrés Mínim Vital està dissenyat per protegir les famílies més vulnerables, l'exigència de complir estrictament els requisits es pot convertir en un obstacle.

➡️ Economia

Més notícies: