Dues dones assegudes al sofà i una està animant i sostenint l'altra que està trist i una imatge de diners al costat dret
ECONOMIA

La Seguretat Social té bones notícies: ajuts disponibles sense haver cotitzat

La Seguretat Social ofereix una sèrie de subsidis a determinats col·lectius en situació de vulnerabilitat

La Seguretat Social a Espanya ofereix diverses ajudes i subsidis per a aquelles persones que mai no han cotitzat. Tot i que moltes persones creuen que cal haver treballat i cotitzat per rebre alguna ajuda, això no sempre és així.

Hi ha diferents opcions segons la situació familiar, econòmica i l'edat. Abans que te'n concedeixin una hauran d'analitzar detalladament l'estat del sol·licitant.

Una família fa compres a un supermercat i al cercle uns bitllets d'euro

Ajuts disponibles sense haver cotitzat

La Seguretat Social posa a la disposició del ciutadà una sèrie d'ajuts. Algunes arriben a tenir un caràcter indefinit.

1. Ingrés Mínim Vital (IMV)

L'Ingrés Mínim Vital és una ajuda econòmica destinada a garantir un nivell mínim d'ingressos a persones i famílies en situació de vulnerabilitat. No cal haver cotitzat a la Seguretat Social per sol·licitar aquest ajut. Els requisits principals són:

  • Tenir entre 23 i 65 anys, o ser més gran amb menors a càrrec.
  • Residir legalment a Espanya.
  • Estar en situació de vulnerabilitat econòmica, és a dir, que els ingressos i el patrimoni siguin inferiors als establerts per la normativa.

2. Renda Activa d'Inserció (RAI)

La Renda Activa d'Inserció és una ajuda per a persones aturades de llarga durada, més grans de 45 anys, víctimes de violència de gènere o amb discapacitat.

Encara que en alguns casos cal haver cotitzat, hi ha excepcions. Els requisits són:

  • Ser més gran de 45 anys i estar a l'atur.
  • No tindre dret a altres prestacions o subsidis.
  • No superar certs límits de renda.

3. Ajuts per a famílies nombroses

Les famílies nombroses poden accedir a diversos ajuts i beneficis sense haver cotitzat. Aquests ajuts inclouen descomptes en transport, educació i serveis bàsics.

Els requisits varien segons la comunitat autònoma. En general n'hi hauria prou amb tenir el títol de família nombrosa.

Primer pla de les mans d'una persona gran i la imatge de diversos bitllets d'euros al costat

4. Ajuts per a persones amb discapacitat

Les persones amb discapacitat poden accedir a diferents ajuts i subsidis sense haver cotitzat. Aquests ajuts estan destinats a millorar la qualitat de vida i facilitar la integració social i laboral. Els requisits són tenir una discapacitat igual o superior al 33%, residir a Espanya i no superar certs límits d'ingressos.

5. Ajuts per a majors de 65 anys

Les persones majors de 65 anys que no han cotitzat prou per rebre una pensió contributiva poden accedir a la pensió no contributiva. S'exigeix comptar amb 65 anys o més, residir a Espanya i no comptar amb els ingressos suficients.

Com sol·licitar aquests ajuts

Per sol·licitar qualsevol d'aquests ajuts, cal presentar una sèrie de documents i complir els requisits específics de cadascuna. Generalment, cal acudir a les oficines de la Seguretat Social o als serveis socials de la comunitat autònoma corresponent. També és possible realitzar algunes sol·licituds de manera en línia a través de la seu electrònica de la Seguretat Social.

Aquest organisme ofereix diverses ajudes per a aquelles persones que mai no han cotitzat. Estan dissenyades per garantir un nivell mínim d'ingressos i millorar la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat.

➡️ Ajuts ➡️ Economia

Més notícies: