Edifici d´apartaments amb un símbol d´advertència i un logotip en primer pla.
ECONOMIA

El problema amb Hisenda que poden tenir tots aquests propietaris el 2025

Hi ha una obligació fiscal que molts propietaris han de tenir en compte si no volen entrar en disputes amb Hisenda

Hisenda ha implementat canvis importants en la seva normativa fiscal que afecten directament els propietaris amb més d'un habitatge a Espanya. Aquests ajustos busquen garantir que totes les propietats siguin declarades correctament en la declaració de la Renda, i adverteixen que l'incompliment pot derivar en multes i procediments legals.

Declarar segones residències, una obligació clau

Per als propietaris que posseeixen una segona residència, el tractament fiscal dependrà de l'ús que se li doni. La propietat pot ser d'ús personal i romandre buida la major part del temps.

Un home amb expressió preocupada mira el telèfon mentre una mà sosté unes claus i hi ha una maqueta duna casa sobre una taula.

En aquest cas ha de ser registrada en la declaració sota l'apartat de béns immobles no afectes a activitats econòmiques. És necessari especificar que no és la residència habitual del propietari, encara que estigui a la seva disposició.

D'altra banda, si l'habitatge es lloga, els ingressos obtinguts s'han d'incloure com a rendiments del capital immobiliari. Això implica tributar en la base imposable general juntament amb altres ingressos, com els del treball.

En casos de lloguer durant tot l'any, no s'aplicarà cap imputació addicional. No obstant això, si el lloguer és parcial o hi ha mesos en què no està ocupat, serà necessari declarar un percentatge del valor cadastral pels períodes buits.

Una dona amb una lupa a la mà, un signe d'advertència i un cartell de

Conseqüències de no declarar

L'incompliment d'aquestes obligacions pot generar seriosos problemes amb Hisenda. No declarar una segona residència o els ingressos pel seu lloguer pot ser considerat un frau fiscal, la qual cosa dona lloc a sancions. En el cas d'habitatges buits no declarats, l'Agència Tributària imputarà un 2% del valor cadastral com a base imposable.

Això sí, existeixen excepcions en situacions específiques. Si el valor cadastral de l'habitatge ha estat revisat en els últims deu anys, aquest percentatge es redueix a l'1,1%. A més, per a propietats sense valor cadastral, Hisenda calcula la imputació sobre el 50% del valor de mercat de l'habitatge, aplicant també l'1,1%.

Un home amb expressió de preocupació davant d'un contracte de compra d'habitatge.

La importància de la planificació fiscal

Aquests canvis destaquen la necessitat que els propietaris de segones residències comprenguin les seves obligacions fiscals. En el cas de lloguers, és fonamental mantenir un registre clar dels períodes d'ocupació i buits. Això influirà directament en la declaració dels ingressos.

A més, els propietaris han de prestar especial atenció a les característiques del valor cadastral dels seus habitatges i assegurar-se que es compleixen les condicions legals. Especialment en casos de revisions recents o propietats sense aquest valor definit.

Hisenda ha deixat clar que desconèixer les normes no eximeix de complir-les. Les sancions poden resultar costoses i els problemes legals complicats. Per això, estar informat i adaptar-se a les noves exigències és essencial per evitar sorpreses desagradables.

➡️ Economia

Més notícies: