Muntatge amb tres lliteres buides a un hospital i un cercle amb el cos d'un metge amb bata
ECONOMIA

Pensió per incapacitat el 2024: Les malalties que permeten aconseguir-la

La Seguretat Social s'encarrega de reconèixer el tipus d'incapacitat i un tribunal mèdic concedeix o denega la petició

La pensió per incapacitat permanent és un subsidi que s'atorga als treballadors que, a causa d'una malaltia o lesió, es troben en una situació d'incapacitat que els impedeix exercir la feina de manera permanent. Aquesta pensió té diferents graus d‟intensitat, depenent del grau d‟incapacitat que s'hagi diagnosticat.

És un recurs vital per a aquells treballadors que es troben en una situació d'incapacitat que els impedeix exercir la seva feina de manera permanent. Conèixer les malalties i les condicions mèdiques que poden donar lloc a aquesta pensió és fonamental per a aquells que s'enfronten a aquesta situació. Si et trobes en aquesta situació, no dubtis a cercar assessorament expert i defensar els teus drets. El teu benestar futur en depèn.

Quines malalties poden donar lloc a una pensió per incapacitat?

  • Malalties cròniques : Les malalties cròniques, com la diabetis, l'artritis reumatoide, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) o l'esclerosi múltiple, poden causar una incapacitat permanent si la seva severitat impedeix al treballador fer les seves funcions laborals de manera adequada.
  • Malalties mentals: Els trastorns mentals, com ara la depressió severa, l'esquizofrènia, el trastorn bipolar o l'ansietat crònica, poden ser causants d'una incapacitat permanent si afecten significativament la capacitat de l'individu per mantenir la feina.
  • Lesions greus: Les lesions greus, ja siguin d'origen laboral o no, poden resultar en una incapacitat permanent si afecten significativament les capacitats físiques o mentals del treballador.
  • Malalties degeneratives: Algunes malalties degeneratives, com la malaltia de Parkinson, l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) o la malaltia d'Alzheimer en etapes avançades, poden donar lloc a una incapacitat permanent a causa de la progressió i el deteriorament continu de les capacitats funcionals.
Muntatge d´un hospital i un jove impactat

Procés per sol·licitar una pensió per incapacitat

Per sol·licitar una pensió per incapacitat, el treballador s'ha de sotmetre a una avaluació mèdica per part de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) o de l'Institut Social de la Marina (ISM), depenent de la situació laboral. És fonamental comptar amb un informe mèdic detallat que doni suport a la incapacitat i justifiqui la necessitat de rebre aquest benefici.

Atès que el procés per sol·licitar una pensió per incapacitat pot ser complex, és recomanable comptar amb lassessorament de professionals experts en seguretat social i dret laboral. Aquests professionals poden ajudar el treballador a recopilar la documentació necessària, presentar la sol·licitud correctament i defensar els seus drets en cas que la sol·licitud sigui inicialment denegada.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: