Un home pensatiu amb la mà a la barbeta, davant d?un logotip d?una entitat governamental, amb una imatge superposada d?una mà sostenint bitllets d?euro.
ECONOMIA

La part del sou que Hisenda pot treure a milers de ciutadans el 2024: un motiu

Des d'Hisenda es fan servir molts mecanismes i eines per cobrar els diners que toquen, encara que el ciutadà no vulgui

Hisenda no és una entitat amb què es pugui negociar fàcilment quan es tracta de deutes pendents. Al llarg dels anys, ha desenvolupat un sistema eficient i rigorós per garantir que tots els ciutadans compleixin les seves obligacions fiscals.

L'Agència Tributària disposa d'una sèrie d'eines molt poderoses per recuperar els diners deguts. Un dels mecanismes més comuns és l'embargament de salaris.

Un home amb expressió de sorpresa i por en una oficina amb colors brillants al fons i el logotip d'Hisenda al costat.

Quan un contribuent té un deute amb Hisenda i no el paga en el termini estipulat, l'Agència pot procedir a l'embargament, que es fa de manera automàtica.

Tot i això, Hisenda no pot embargar tot el salari d'una persona. Hi ha normatives que protegeixen una quantitat mínima d'ingressos perquè els deutors puguin cobrir les necessitats bàsiques.

Límit de l'embargament i el Salari Mínim Interprofessional (SMI)

El Salari Mínim Interprofessional (SMI) és un valor clau en el procés d'embargament de sous. Segons la llei espanyola, específicament l'article 27.1 de l'Estatut dels treballadors, la quantia de l'SMI és inembargable. Això significa que si un treballador guanya el mateix o menys del que s'estipula a l'SMI, Hisenda no pot embargar cap part del seu salari.

Un home amb expressió pensativa, un sobre introduït en una bústia, una icona d'advertència i un logotip d'una entitat.

Per a l'any 2024, l'SMI s'ha establert en 15.876 euros anuals, cosa que equival a 1.134 euros mensuals en 14 pagues o 1.323 euros en 12 pagues. Si una persona cobra un salari igual o inferior a aquesta quantitat, estarà protegit davant dels embargaments.

Quina part del sou sí que pot embargar Hisenda?

En cas que un treballador guanyi més de l'SMI, Hisenda té la facultat d'embargar una part del seu salari, però la quantitat embargable varia segons els ingressos. Com més sou, més gran serà el percentatge que Hisenda podrà embargar.

Imatge de fons d'una persona fent càlculs amb una calculadora i uns papers a taula, a més d'una imatge d'una oficina d'Hisenda amb dues persones sent ateses i una altra d'una mà amb molts bitllets d'euros
  • Fins a 1.134 euros (o l'SMI): No et poden embargar res.
  • Entre 1.134 i 2.268 euros: S'embarga el 30% del salari que superi l'SMI.
  • Entre 2.268 i 3.402 euros: L'embargament puja al 50% de la part que sobrepassi l'SMI.
  • Entre 3.402 i 4.536 euros: Hisenda embargarà un 60% de la part del sou que passi de l'SMI.
  • Entre 4.536 i 5.670 euros: L'embargament puja al 75%.
  • Més de 5.670 euros: L'embargament serà del 90%.

Altres béns embargables

A més del sou, Hisenda té el poder d'embargar altres actius si el salari embargat no és suficient per cobrir el deute. Entre aquests béns s'hi inclouen comptes bancaris, propietats immobiliàries, vehicles i altres actius financers. El procés és progressiu, començant amb els saldos més fàcils d'embargar, com els saldos bancaris, abans de passar a béns de més valor.

➡️ Economia

Més notícies: