Una dona sorpresa amb la mà a la boca, davant d'un fons de monedes i bitllets de diferents denominacions.
ECONOMIA

El motiu pel qual aquesta moneda de 25 pessetes és un petit tresor: no t'ho creuràs

Si tens una d'aquestes monedes, podries estar assegut damunt de 100 euros sense saber-ho

Entre les monedes antigues, n'hi ha algunes que poden valer molt més del que imaginem. Un exemple notable és la moneda de 25 pessetes del 1868, que ha captat l'atenció dels col·leccionistes per un error en el seu disseny.

Aquesta moneda, que al seu revers hauria de dir "Castella i Lleó", mostra només "Castella Lleó", ometent la "i". Aquest petit detall ha disparat el seu valor fins als 100 euros al mercat de col·leccionisme.

Fotomuntatge amb una imatge de fons de pessetes i al capdavant una dona sorpresa assenyalant

La història darrere de la moneda de 25 pessetes de 1868

El 1868, durant el regnat d'Isabel II, es va emetre una sèrie de monedes de 25 pessetes. Aquestes monedes, encara que comunes a la seva època i fins a la introducció de l'euro a Espanya, avui dia s'han convertit en peces cobejades pels col·leccionistes.

La moneda en qüestió va ser dissenyada per commemorar esdeveniments importants de l'època i el seu disseny presenta les lletres de la comunitat de Castella i Lleó al revers. Tot i això, algunes monedes presenten un error en el gravat, ometent la "i" a "Castella i Lleó", cosa que les fa úniques.

Per què és tan valuosa aquesta moneda de pessetes?

Al món de la numismàtica, els errors d'encunyació són altament valorats perquè són rars. Com més estrany és un error, més valuosa és la moneda. I és que les monedes amb errors solen ser úniques o produïdes en quantitats molt limitades, cosa que augmenta la seva raresa i, per tant, el seu valor.

Moneda de 25 pessetes de Castella i Lleó amb un forat al centre i un disseny de bisons.

La moneda de 25 pessetes de 1868 amb l'error al revers n'és un clar exemple. Aquest error ha fet que aquestes monedes siguin extremadament desitjades pels col·leccionistes, que estan disposats a pagar fins a 100 euros per una en bon estat.

Com identificar la moneda de 25 pessetes

Si creus tenir una d'aquestes monedes de 25 pessetes, el primer és verificar la inscripció al revers. Si falta la “i” a “Castella i Lleó”, podries estar en possessió d'una petita fortuna.

Encara que és recomanable conservar les monedes en bon estat, fent servir fundes o estoigs especials per evitar danys, el valor sentimental i nostàlgic de les antigues pessetes afegeix sempre un component emocional per als col·leccionistes espanyols, que veuen en aquestes monedes un tros de la història recent del seu país.

➡️ Monedes ➡️ Economia

Més notícies: